Pedoseksuelen zijn nergens welkom

Demonstranten in Leiden zijn niet blij met de komst van pedoseksueel Benno L. Beeld anp
Demonstranten in Leiden zijn niet blij met de komst van pedoseksueel Benno L.Beeld anp

Afgelopen zondag stonden een paar honderd mensen in Leiden voor de deur bij de veroordeelde pedoseksueel Benno L. om te protesteren tegen zijn komst. De onrust was ontstaan naar aanleiding van de Facebookpagina 'Benno L moet weg uit Leiden'. De burgemeester moest eraan te pas komen om de gemoederen weer tot bedaren te brengen.

Het is niet voor het eerst dat er onrust ontstaat nadat bekend is geworden dat er een veroordeelde pedoseksueel is gehuisvest in een bepaalde buurt. Sjef van Gennip, directeur reclassering Nederland schreef vorig jaar in een opiniestuk in Trouw: 'De middeleeuwse schandpaal is terug'. Daarin pleit hij ervoor om ook zedendelinquenten die hun straf hebben uitgezeten een tweede kans te gunnen.

De reclassering beschikt over de juiste methodes om dit soort mensen te begeleiden en daarmee de kans op recidive te verkleinen. Volgens hem "zijn we moreel verplicht om in mensen te blijven investeren. Een goede reïntegratie, met controle en begeleiding, zet meer zoden aan de dijk dan veroordeelden met pek en veren opjagen". Hij wijst in zijn artikel ook op het project Cosa waar burgers zich als vrijwilliger inzetten om zedendelinquenten op het rechte pad te houden. "Ook deze vrijwilligers gruwen van de delicten die gepleegd zijn, maar willen niet schreeuwend langs de lijn staan. Ze steken liever de handen uit de mouwen. Om nieuwe slachtoffers te voorkomen."

Huisvesting
Het huisvesten van zedendelinquenten nadat hun straf erop zit is geen verplichting van de staat, oordeelde de rechter vorig jaar augustus in een zaak die pedoseksueel Sytze van der V. had aangespannen. Het zijn vooral de gemeenten en de hulpverleningsinstanties die een zedendader moeten helpen bij het vinden van huisvesting. Het kwam al eerder voor dat een pedoseksueel uiteindelijk terecht kwam in een seniorencomplex.

In het geval van Van der V. vond de rechter dat die instellingen geen blaam trof omdat ze meer dan voldoende hadden gedaan om hem te helpen. Alleen keurde hij elke oplossing af. Sindsdien zwerft Van der V. door Nederland. In een interview dat Trouw vorig jaar met hem had zegt hij "Leven? Ik heb geen leven."

De burgemeesters zitten enorm met dit probleem in de maag. Zij zijn degenen die worden geïnformeerd als er een veroordeelde pedoseksueel in hun gemeente komt wonen. Uit onderzoek is gebleken dat iets meer dan de helft van alle burgemeesters problemen ondervindt als er een pedoseksueel in zijn gemeente komt wonen, of daar na een veiligheidsstraf terugkeert. De meesten van hen zeggen onvoldoende middelen of bevoegdheden hebben om een dergelijke kwestie adequaat te regelen.

'Een pedo is ook een mens'
Volgens forensisch psychoterapeut Jules Mulder is de agressie tegen pedofielen en pedoseksuelen toegenomen. Ze zijn bang om ontdekt te worden door buurtbewoners en leven daardoor in voortdurende angst. Volgens Mulder kiezen pedofielen niet voor hun geaardheid en worstelen ze vaak met een identiteitcrisis en depressies.

Benno L. maakt het Reclassering Nederland wel behoorlijk lastig om hem te helpen. Vorig jaar oktober werd hij ontslagen uit zijn tijdelijke schuilplaats, een tbs-kliniek. Hij zou zich daar niet aan de regels hebben gehouden en ook de afspraken met de reclassering schenden. Benno L. draagt een enkelband en heeft al een gebiedsverbod in tien gemeenten in Nederland. Sinds oktober is hij opzoek naar een vaste verblijfplaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden