Pedojagers nu zelf opgejaagd wild

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Vier pedojagers in Harderwijk worden nu zelf opgejaagd. De politie wil hen niet laten wegkomen met hun brute inval zondagavond bij een onschuldige familie in een doorsnee woonwijk. Het viertal dacht op basis van Facebookgeruchten dat daar een pedofiel zou wonen. Ze wilden hem een lesje leren. Toen ze, eenmaal binnen, merkten dat ze verkeerd zaten, vluchtten ze in het donker weg. De schrik bij de bewoners zit er goed in, merkte burgemeester Harm-Jan van Schaik na een bezoekje.

Van onze correspondent

"Je gevoel voor veiligheid is weg als je in je eigen woonkamer wordt verrast door compleet vreemde mensen", zegt Van Schaik. "Zeker vanwege iets waarmee je niet in verband wilt worden gebracht."

Over het gesprek wil hij verder niks kwijt. Dat is zo afgesproken. "We hebben maandag een brief in de straat bezorgd waarin staat dat de bewoner hiermee niets te maken heeft. Agenten hebben huis-aan-huis bewoners gevraagd naar hun ervaringen zondagavond. Dat werd erg gewaardeerd."

Waarschuwing op Facebook
Aanleiding voor alle commotie is een contact via Facebook tussen een Harderwijkse man en een 8-jarig meisje. De man zou haar oneerbare voorstellen hebben gedaan, aldus de politie, zoals voor een uitnodiging voor een logeerpartijtje. Het kind had zelf een Facebookprofiel aangemaakt. Haar ouders ontdekten dat en wilden de samenleving tegen de man waarschuwen, zo postte een anoniem familielid, 'een tante', gisteren op de site van 'Omroep Gelderland'.

Die waarschuwing ging vrijdag op Facebook als een vuurtje rond. Onbekenden zouden volgens deze 'tante' daaraan mogelijke adressen van de dader hebben toegevoegd. Op aandringen van de politie werd de pagina geblokkeerd om een heksenjacht te voorkomen. In dagblad De Stentor waarschuwde de politie zaterdag tegen een volksgericht. De bewoners op de vermelde adressen werden benaderd door de politie. Hen werd alarmhulp en ook extra politiesurveillance toegezegd.

"We hadden vrijdag en zaterdag absoluut geen aanwijzing dat het tot een incident zou leiden", zegt politiewoordvoerder Anton de Ronde. Zondagavond ging het dan toch mis. Vier mannen stormden via de voordeur de woning binnen aan de Evertsenlaan en vertrokken even snel. Maandag hield de politie een passantenonderzoek. Nog steeds circuleren er foutieve pedofielenadressen, twitterde de politie dinsdag. De politiesurveillance op pedojagers blijft verscherpt.

Alleen contact
De zedenpolitie onderzoekt intussen het contact tussen het kind en de vermeende pedofiel. Aangifte is niet gedaan. "Er is nog geen strafbaar feit geconstateerd", verklaart De Ronde. "Alleen contact leggen is niet verboden. Zonder strafbaar feit kunnen we weinig." De boodschap die Van Schaik en de politie nu uitdragen is dat burgers geen eigen rechter moeten spelen, maar de politie moeten inseinen. Het Evertsenlaan-incident geldt als voorbeeld hoe het niet moet.

Van Schaik hoopt dat de vier zich melden. "Zomaar ergens binnenvallen, dat is absoluut verwerpelijk. Net zoals seks met kinderen dat is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden