Pedofilie is geen ziekte maar een geaardheid

Pedofielen moeten seksuele grenzen leren verstaan, met het oog op de kwetsbaarheid van kinderen. (FOTO ANP) Beeld
Pedofielen moeten seksuele grenzen leren verstaan, met het oog op de kwetsbaarheid van kinderen. (FOTO ANP)

Pedofielen moeten hulp krijgen. Wie leert ze met respect om te gaan met kinderen? Nu kunnen ze nergens terecht.

Hans Visseremeritus predikant PKN te Rotterdamverbonden aan Stichting Ondersteuning Stemlozen en die bezoek van vrijwilligers aan pedofielen ondersteunt

In zijn studie ’Wij zijn ons brein’ zet neurobioloog Dick Swaab uiteen dat de oorzaak van de fascinatie voor kinderen bij pedofielen gezocht moet worden in de hersenontwikkeling in de baarmoeder en de vroege ontwikkeling na de geboorte. De seksuele oriëntatie wordt bepaald door onze genetische achtergrond en de zich voor de geboorte ontwikkelende hersenen. Deze genetische verklaring van pedofilie zou ik willen relativeren.

Psychiater Frank van Ree schreef dat er stellig genetische factoren zijn, maar een ding is duidelijk: genen zijn volgens Van Ree niet meer dan de tekst van een toneelstuk. Hoe dat stuk gespeeld wordt, verschilt per voorstelling.

Het taboe op pedofilie heeft geleid tot volstrekte afwijzing ervan. Met als gevolg dat mensen met een pedofiele geaardheid aan hun lot worden overgelaten. De overheid beschouwt pedofilie als een gestoorde seksuele geaardheid. Pedofielen kunnen nergens terecht en worden geacht zelf hun problemen op te lossen. Wat het volk wil, is doorslaggevend geworden. Hier en daar klinkt de roep om pedofielen chemisch te castreren.

Het is te gemakkelijk pedofilie als stoornis weg te wuiven. Ik bepleit het zoeken van het smalle pad tussen de twee onwenselijke situaties. Er is een middenweg nodig tussen enerzijds de vrije autonomie van mensen die zich de vrijheid voorbehouden om te doen wat ze lekker vinden met kinderen, en anderzijds de volstrekte afwijzing van de pedofiel, door de samenleving.

We moeten eerlijk zijn. Voor iedereen is seksualiteit een drift die niet zomaar bestuurbaar is met moralistische regelgeving. Mensen zoeken nu eenmaal mogelijkheden om aan deze drift vorm en inhoud te geven. Zelfs kinderen hebben erotische gevoelens. Zij zoeken warmte en genegenheid. Een pedofiel moet die gevoelens echter niet met grotemensenseks beantwoorden, en hij moet scherp naar kinderen luisteren. Pedofielen hebben daarbij steun en advies nodig. De samenleving moet hen niet aan hun lot overlaten.

De samenleving moet leren zo verstandelijk mogelijk om te gaan met mensen die een andere seksuele geaardheid hebben. Emotioneel leeft men wellicht op grote afstand van deze mensen. Maar het zijn medeburgers, die zich vaak verantwoordelijk gedragen.

Uiteraard zal pedoseksualiteit waarbij het kind als object wordt behandeld binnen het kader van volwassen seksualiteit, schadelijk kunnen zijn. Nu wordt deze schade soms overdreven en gedramatiseerd. Een kind wordt automatisch als slachtoffer beschouwd en behandeld, wat leidt tot een self-fulfilling prophecy. Het kind zal het slachtoffer worden dat het geacht wordt te zijn.

Onlangs zijn we in de Amsterdamse zedenzaak geconfronteerd met verdachte Robert M. Duidelijk is dat deze man zijn boekje te buiten is gegaan. Zorgvuldig onderzoek is vereist. Maar de reacties van autoriteiten zijn soms wel buitenproportioneel. Het woord ’monster’ wordt gehanteerd. Hoe staat het dan met een man die zijn vrouw in bijzijn van de kinderen bijna doodslaat? Hoe staat het met de homo die een relatie gebruikt en dumpt? Vaak zullen mensen de factor macht naar voren brengen. In alle seksuele relaties speelt macht een rol. Er wordt in de wereld van seks verschrikkelijk gemanipuleerd.

Wat vooral noodzakelijk is: pedofielen moeten een beroep kunnen doen op hun huisarts en GGZ-instellingen voor goed advies. Vroeger kende de NVSH pedogroepen waar mensen elkaar ontmoetten en steunden. Dergelijke groepen zijn opnieuw noodzakelijk.

De genetische factoren die een rol spelen in het leven van pedofielen mogen niet een noodlot worden. Zoals Van Ree terecht zei: deze genen zijn de tekst van een toneelstuk. Laat de samenleving de pedofiel de kans geven om te leren met respect om te gaan met kinderen. De media moeten niet vervallen in moralistische gelijkhebberij.

Pedofilie is geen ziekte, maar een geaardheid die niet met wetten en regels kan worden uitgeroeid. Pedofielen zijn niet bij voorbaat delinquenten. In alle seksuele relaties moet je leren grenzen te verkennen. Ook de pedofiel moet deze grenzen leren verstaan – met het oog op de kwetsbaarheid van kinderen.

Behandeling van pedofielen is noodzakelijk. Velen belanden nu in de tbs of levenslang in de longstay, een maatregel die vaak niet in verhouding staat tot de gepleegde misdrijven. Justitie en politiek moeten zich niet laten leiden door de publieke opinie, die alleen maar afwijst. Als pedofielen hebben geleerd wat wel en niet mag met kinderen, moeten zij een herkansing krijgen in de samenleving en begeleid worden door deskundigen en vrijwilligers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden