Pedofilie (1)

Het is mij niet duidelijk waar pedagoge Ireen van Engelen naartoe wil met het stuk 'Pedofielen, treedt naar buiten' (Podium, 12 augustus).

Aan de ene kant wil ze dat pedofielen acceptatie van pedofilie proberen te bereiken. Aan de andere kant merkt ze op dat het haar ervaring is dat het onmogelijk is om met pedofielen in discussie te gaan, omdat zij niet kunnen inzien dat seks met een volwassene het kind schade toebrengt. Ik ben ervan overtuigd dat onderzoek op het terrein van de pedofilie van nut kan zijn.

Evenals onderzoek naar de bacterie e-coli. Maar dat laat je ook niet in een woonwijk gebeuren. Ik wil ook niet dat er, omwille van het onderzoek, een medereiziger met een besmettelijke ziekte naast mij in het vliegtuig komt zitten. Pedofilie schaadt het kind, als object in een onevenwichtige machtsrelatie. Op een ander niveau houdt het de schade in stand die bij de dader in het verleden al is aangebracht. Om de schade recht te zetten is er plaats voor onderzoek. Maar pedofilie doet ook de vertrouwensrelatie in de maatschappij in het algemeen geweld aan. Mensen hebben het vertrouwen dat hun kind binnen bepaalde grenzen vrij kan rondlopen zonder dat iemand hem of haar als doel ziet, zoals in een pedofiele relatie het geval is. Neemt men dat weg, dan verdwijnt de dunne laag beschaving die wij in de loop der eeuwen hebben opgebouwd als dauw voor de zon, zoals wij deze week in Engeland hebben gezien. Hier heeft onderzoek geen passend antwoord op. Onderzoek naar pedofilie? Zeker. Acceptatie? Definitief nee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden