Update

Pedofielenvereniging kan niet verboden worden

Screenshot van de website van pedofielenvereniging Martijn. Beeld archieffoto ANP
Screenshot van de website van pedofielenvereniging Martijn.Beeld archieffoto ANP

Pedofielenvereniging Martijn kan niet worden verboden. Het gerechtshof in Leeuwarden vindt dat de werkzaamheden van de vereniging wel in strijd zijn met de openbare orde, maar dat er geen sprake is van dreigende maatschappelijke ontwrichting. Eerder verbood de rechtbank in Assen de club nog wel.

De teksten en afbeeldingen die Martijn op zijn website had staan zijn niet strafbaar, vindt het hof. Ook heeft de vereniging geen strafbare feiten gepleegd en geen 'tips and tricks' gegeven aan volwassenen om tot seks met kinderen te komen. Diverse leden van de vereniging, die na de uitspraak in 2012 van de rechtbank in Assen direct is ontbonden, zijn wel veroordeeld voor seksmisdrijven. Maar die kunnen niet met het werk van de vereniging in verband worden gebracht, vindt het hof.

Maatschappij weerbaar genoeg
Toch vinden de rechters van het hof dat de werkzaamheden van de vereniging Martijn een ernstige aantasting zijn van bepaalde principes in het Nederlandse rechtsstelsel. Martijn 'bagatelliseert de gevaren van seksueel contact met jonge kinderen, praat dergelijke contacten goed en verheerlijkt ze zelfs'. Daartegenover staat dat de maatschappij weerbaar genoeg is tegen de 'ongewenste uitingen en verwerpelijke gedragingen'.

Het Openbaar Ministerie (OM) was naar de civiele rechter gestapt om Martijn verboden te krijgen. 'Er is een groot publiek belang dat de vereniging verboden blijft en kinderen beschermd worden tegen de activiteiten', luidde het standpunt van het OM. De rechter in Assen oordeelde vorig jaar dat wat de vereniging zei en uitdroeg over seks tussen volwassenen en kinderen in strijd was met de algemeen aanvaarde normen en waarden die in ons land gelden. Voor de leden streefde Martijn seksueel contact met kinderen na en dat druiste volgens de rechtbank in tegen de rechtsorde.

Het OM bekijkt of er aanknopingspunten zijn om cassatie aan te tekenen tegen de uitspraak in hoger beroep die draait om pedovereniging Martijn. Een woordvoerster van justitie noemde die uitspraak teleurstellend.

Het OM vond dat Martijn geen hoger beroep had kunnen aantekenen, omdat de vereniging vorig jaar al was ontbonden na het verbod door de rechtbank in Assen. Dat is een van de punten waarop het OM wellicht in cassatie wil gaan.

Toekomst
Leden van de vorig jaar ontbonden pedovereniging gaan nu intern overleggen over de toekomst van de club. Dat heeft oud-voorzitter Marthijn Uittenbogaard laten weten.

Uittenbogaard zegt dat het de vraag is of er nog mensen in het bestuur plaatsnemen. Uittenbogaard zelf wil dat in ieder geval niet. De 60 leden moeten zich nu over de toekomst uitspreken, vindt Uittenbogaard.

Marthijn Uittenbogaard Beeld ANP
Marthijn UittenbogaardBeeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden