Pedo-raadslid Arnhem wordt uitgejouwd en rug toegekeerd

Het Arnhemse raadslid Martin van Meurs (60), die in de cel zat wegens het bezit van kinderporno, is gisteravond bij zijn terugkeer in de gemeenteraad uitgejouwd. 'Pedo' en 'levenslang rijp voor een instelling' klonk het vanaf de publieke tribune.

Van Meurs, ooit een gevierd politicus in de Gelderse hoofdstad, zat sinds november vorig jaar vast na de vondst van 3400 foto's en 241 films met seksuele handelingen waarbij kinderen waren betrokken.

De driemansfractie van de lokale politieke partij Zuid Centraal verliet de raadszaal toen Van Meurs binnenkwam. Een raadslid van de PvdA draaide zich met haar rug naar de politicus toe toen hij aan een toespraak begon.

Eerder op de dag demonstreerde de Velpse Partij Rechten Kind (PRK) voor het stadhuis tegen de terugkeer van de politicus.

Van Meurs, die wegens zijn veroordeling uit zijn oude partij Pro Arnhem werd gezet, kondigde aan verder te gaan als Nieuw Leefbaar Arnhem. Hij is zich bewust van de weerstand maar zegt de inkomsten als raadslid niet te kunnen missen.

Burgemeester Pauline Krikke gaf hem geen gelegenheid om te reageren op de scheldkanonnade. Na een kwartier liet ze de publieke tribune ontruimen. "We worstelen er allemaal mee, maar Van Meurs heeft wel het wettelijke recht om zijn zetel als raadslid weer in te nemen. Die gelegenheid moeten we hem geven, dat is ook democratie", zei Krikke.

Van Meurs kan niet zomaar uit het kiesrecht worden ontzet, zoals dat heet. Dat kan alleen door de rechter worden opgelegd als 'bijkomende straf' (zoals dat ook wel gebeurt met de ontzegging van de rijbevoegdheid) bij een delict waarop een gevangenisstraf van meer dan een jaar staat. Van Meurs kreeg anderhalf jaar celstraf, maar geen bijkomende straf.

Ontzetting uit het kiesrecht gebeurt pas wanneer sprake is van een misdrijf tegen de veiligheid van de staat, de koninklijke waardigheid, hoofden van bevriende staten en bij misdrijven tegen de uitoefening van staatsrechten. Ook kan het een straf zijn na verkiezingsfraude.

Van Meurs verliet onder politiebegeleiding de raadszaal en via een achteruitgang het stadhuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden