Pedo-paniek

Een 12-jarig blond meisje zit aan een tafeltje in een Luiks café te tekenen. De moeder heeft haar toevertrouwd aan de zorgen van een vriend, een veertiger. Als de man zich over het kind heen buigt om de tekening te bewonderen, sist een barbezoeker in het voorbijgaan: “Vuile pedofiel”. De nietsvermoedende Luikenaar en een Nederlandse kennis staan perplex.

THEO KOELE

“Waakzaamheid voor pedofilie ontspoort tot angstpyschose”, schreef een Belgische krant onlangs. En dat is geen overdrijving, getuige de 'incidenten' die de krant vervolgens meldde. Ze spelen zich alle af in het Luikse, binnen het tijdsbestek van een dag. Maar het had overal en op elk moment in België kunnen zijn, sinds de zaak-Dutroux de bevolking deed sidderen - de zaak van de ontvoerde, misbruikte en vermoorde meisjes.

Hieronder drie gevallen, opgetekend in Het Laatste Nieuws - niet de meest betrouwbare krant, maar soit; de beschreven situaties stroken met onze eigen waarnemingen. Geval 1: “Een man op jaren wordt door de politie opgepakt op het ogenblik dat hij een meisje hielp, dat met de fiets gevallen was. Het meisje was lichtgewond en de man besloot haar te helpen. Op het ogenblik dat hij het stuur van haar fiets wou rechtzetten, kwam een politiecombi met huilende sirenes ter plekke. De man werd prompt ingerekend. Getuigen hadden de politie gemeld dat een gevaarlijke pedofiel het meisje had aangeklampt. Gelukkig kon de man de politie van het tegendeel overtuigen.”

Geval 2. “Nog erger overkwam een man, die bij het verlaten van een warenhuis in de vurige stede (de bijnaam van Luik - red.) een bedelend meisje een potje yoghurt gaf. Omstanders zagen daar een verdacht maneuver in, en bijna werd de man op verdenking van pedofilie gelyncht”.

Geval 3. “Nog zaterdag kreeg de rijkswacht een alarmerende oproep binnen, als zou een meisje op het parkeerterrein van de E 25 bij Wandre gedwongen geweest zijn plaats te nemen in een auto, die richting Maastricht vertrok. In werkelijkheid beek dat zij met vrienden op stap was en in Wandre plots een aanval van een spieraandoening kreeg. Deze ziekte veroorzaakt ongecontroleerde spiersamentrekkingen, wat omstanders wellicht heeft doen denken, dat het meisje tegen haar wil werd ontvoerd.”

Sinds de zaak-Dutroux losbarstte, staan de Belgische bladen bol van berichten over al dan niet vermeende pedofielen. Niet alleen over landgenoten; zelfs een pedofiel in Peru is een berichtje waard. Pedofielen en kinderverkrachters in België - volgens velen hier zijn dat synoniemen - kunnen op uitzonderlijk veel aandacht rekenen, zoals een geestelijke in een klein Waals-Brabants dorp moest ervaren.

'Dorpelingen pesten pedofiele kerkdienaar weg' kopte het dagblad De Morgen. Eerwaarde Christian Berckmans - privacy telt niet meer in deze dagen van opwinding en nationale verontwaardiging - werd eind jaren tachtig gearresteerd, omdat hij een meisje van nog geen veertien jaar oud zou hebben aangerand. De politie vond in zijn woning kinderporno. De man kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Na drie jaar intensieve therapie kon hij zijn pastoraal werk voortzetten, in het dorp Haut-Ittre. De parochianen werden ingelicht over het verleden van Berckmans; de meesten bleven gewoon ter kerke gaan.

Maar als deze zomer kranten bol staan van de Dutroux, rakelt een Waalse krant het verleden van de geestelijke op. Er is geen aanwijzing dat de man zich weer heeft bezondigd aan seks met minderjarigen, maar de verontwaardiging is groot in het dorp. Kardinaal Danneels, door verontruste burgers bestookt met brieven, ziet zich genoodzaakt Berckmans uit zijn functie te ontheffen. Die heeft verklaard nooit meer naar Haut-Ittre terug te keren. Hij is vogelvrij geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden