Campagne

Pechtold wil nu de baas zijn

Alexander Pechtold op het partijcongres. Beeld ANP
Alexander Pechtold op het partijcongres.Beeld ANP

Met een harde aanval op VVD en PVV heeft D66-leider Alexander Pechtold alvast de verkiezingscampagne geopend. Hij wil premier worden.

Met een harde aanval op zowel de PVV als de VVD heeft D66-leider Alexander Pechtold gisteren de aftrap gegeven voor de verkiezingen. D66 wil van de campagne een dubbele tweestrijd maken, tegen de twee grootste partijen in de peilingen.

Pechtold wil premier worden, zei hij gisteren op het partijcongres van D66. Daar werd het vijftigjarig jubileum gevierd van de partij. Onder daverend applaus van de leden zei Pechtold dat PVV-leider Geert Wilders 'een politieke oplichter' is. "Hij heeft nog nooit iets waargemaakt, wil het 'nepparlement' vervangen door peilingenopportunisme en trekt de onafhankelijkheid van onze rechters in twijfel." Populisten als Wilders, zei Pechtold, 'ontwrichten de maatschappij'.

De D66-leider heeft vaker snoeiharde kritiek geuit op Wilders, maar de kwalificatie 'oplichter' is nieuw. Pechtold voegde eraan toe dat zijn kritiek niet geldt voor de aanhangers van de PVV. "Zij denken veel redelijker dan je zou verwachten." Hij zegt dat hij van gesprekken met PVV-aanhangers heeft 'geleerd': "Hoe hun droom in duigen is gevallen: de Nederlandse belofte dat als je hard werkt, je vanzelf een treetje hoger komt."

Ook de VVD kan de komende maanden de confrontatie verwachten. De toespraak op het jubileumcongres gaf vast een indruk van de campagnestrategie. VVD-leider Mark Rutte heeft volgens Alexander Pechtold zijn langste tijd gehad. "Hij is als Balkenende in 2010, die op zijn laatste benen liep." Uit opiniepeilingen maakt D66 op dat Pechtold onder kiezers bijna net zo populair is als Rutte. De partij put daaruit de verwachting dat er een tweestrijd tussen VVD en D66 mogelijk is over de vraag wie premier wordt. Pechtold zei zondag bij omroep WNL dat hij een 'kabinet-Pechtold I' denkbaar acht.

Daarbij ziet D66 zichzelf als de nieuwe brede middenpartij voor de middenklasse. "Wij zijn er voor de doodgewone Nederlanders die te porren zijn voor een optimistisch verhaal", aldus Pechtold. "De zwijgende meerderheid die niet meehuilt met links en niet meeschreeuwt met rechts." Hij hield op het congres een pleidooi dat identiteit niet statisch, maar levend is. "Wat ons bindt en Nederlander maakt ligt zowel voor als achter ons (...) Wat wij oerHollands vinden is vaak import en smeltkroes."

Op het congres was over de eigen koers nog discussie. De leden stelden de koers bij over referenda: internationale verdragen zijn geen onderwerp voor burgerraadpleging. Ook was er discussie over een groenere en socialere koers, waar de D66-actiegroep 'Het radicale midden' op aandrong. Voor groen was onder de leden veel animo: D66 gaat in het programma alsnog opnemen dat er een minister van Klimaat moet komen, de omslag naar duurzame energie moet sneller. De progressieve vleugel ving echter bot met een voorstel om het eigen risico in de zorg inkomensafhankelijk te maken. Het congres wees het af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden