'Pechtold wil correctief referendum'

(Novum) - Burgers moeten de mogelijkheid krijgen wetten die zijn aangenomen door de Tweede Kamer alsnog weg te stemmen. Dat vindt minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Alexander Pechtold. De D66-bewindsman is voorstander van een zogeheten correctief wetgevingsreferendum, zo blijkt dinsdag volgens RTL Nieuws uit een vertrouwelijke notitie die hij zijn collega's in het kabinet heeft gestuurd.

Pechtold verklaarde begin juli het reces te willen gebruiken om na te denken over de verschillende mogelijkheden voor een referendum. Het referendum waarmee in juni de Europese Grondwet werd weggestemd, had een ander karakter dan hetgeen de D66'er nu zou voorstaan. Het was een raadgevend referendum: de Kamer was niet verplicht dat advies van de Nederlandse bevolking over te nemen.

Nu lijkt de minister dus te hebben gekozen voor het correctief referendum. Eerder zei Pechtold de discussie over het karakter van een referendum 'niet interessant' te vinden. "Een serieuze fractie die zal zeggen bij een raadgevend referendum 'we doen het maar niet', dat is politieke zelfmoord."

PvdA en GroenLinks strijden al langer voor een correctief referendum. Pechtold wil ook coalitiegenoten VVD en CDA overtuigen. De VVD verklaarde zich voor de zomer op een partijcongres voorstander van meer referenda, maar heeft zich nog niet duidelijk uitgesproken over de vorm daarvan. Het CDA is fel tegenstander van referenda.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden