Pechtold: 'Tijd van wachten met AIVD nu wel voorbij'

D66-leider Alexander Pechtold wil een parlementaire enquête naar de manier van werken van de AIVD en MIVD.Beeld anp

D66-leider Alexander Pechtold wil dat er een parlementaire enquête komt naar de manier van werken van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD. Dat zei hij nadat bekend werd dat de AIVD inbreekt op servers van internetfora, om zo gegevens van gebruikers te verzamelen.

De onthulling kwam uit een geheim document van de NSA, dat werd ingezien door NRC Handelsblad. Volgens deskundigen gaat de AIVD een stap te ver met het hacken van de servers, omdat het verzamelen van willekeurige gegevens in strijd is met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Volgens die wet mag de inlichtingendienst alleen personen of organisaties controleren die een bedreiging zijn voor de Staat. Er moet voldoende bewijs zijn om een doelwit gericht aan te kunnen wijzen.

Verantwoordelijkheid
Volgens Pechtold is 'de tijd van wachten nu wel voorbij'. "Het is zaak uit te zoeken of onze diensten hebben gewerkt binnen de wet." Hij wil een parlementaire enquête, omdat dat de enige manier is om te reconstrueren wat er is gebeurd, ervan te leren en de wet te verbeteren. "Privacy is een groot goed en daar dienen we als parlement onze verantwoordelijkheid te nemen", zo zei hij in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Ook Arie Slob, fractieleider van de ChristenUnie, wil weten wat er aan de hand is en of de veiligheidsdiensten zich aan de wet houden. Hij gaf in hetzelfde programma aan dat hij denkt dat er nu aanleiding is voor een parlementaire enquête.

De coalitiepartijen VVD en PvdA willen wel uitleg van Plasterk maar vinden het te vroeg voor een parlementaire enquête. Klaas Dijkhoff (VVD) en Jeroen Recourt (PvdA) willen weten wat er precies is gebeurd en of dit binnen de wet valt. VVD en PvdA wachten verder het onderzoek af dat nu wordt gedaan door de toezichtscommissie op de veiligheidsdiensten (CTIVD).

Bijzondere bevoegdheden
De Nederlandse inlichtingendienst AIVD stelt zelf dat hij zich wel degelijk aan de wet houdt bij het hacken van internetfora. Het onderzoeken van jihadistische webfora past binnen de kaders van de wet, laat de inlichtingendienst zaterdag op zijn website weten. 'Het doel van het verzamelen van inlichtingen is om dreigingen tegen de nationale veiligheid tijdig te onderkennen. De AIVD heeft, net als de MIVD, bijzondere bevoegdheden gekregen om die onzichtbare dreiging in kaart te brengen."

Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat de praktijken van de AIVD 'binnen het kader' van de wet vallen, omdat webfora een legitiem doelwit zijn. Zo zijn radicale groepen en jihadisten vaak actief op fora. De AIVD noemt de fora 'de kern en de motor van de wereldwijde virtuele jihadistische beweging'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden