Pechtold: PVV schuldig aan massahysterie over immigratie

null Beeld

De PVV maakt zich schuldig aan massahysterie op het gebied van immigratie. Daarvan beschuldigde D66-leider Alexander Pechtold de partij van Geert Wilders tijdens het verkiezingsdebat maandagavond bij Eenvandaag.

"Van massa-immigratie is al jaren geen sprake. Dat is massahysterie van de PVV." Pechtold haakte in op een opmerking van de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer Machiel de Graaf, die aangaf dat volgens hem het huidige kabinet sociaal is en daarbij aangaf dat de regering de massa-immigratie vermindert.

PvdA-leider Job Cohen zei dat het kabinetsbeleid "onrechtvaardig, oneerlijk en ten dele asociaal" is. PVV-lijsttrekker De Graaf counterde: "Dit is een sociaal kabinet, alleen al doordat we in tijden van crisis verantwoordelijkheid nemen. Er moet 18 miljard euro bezuinigd worden omdat minister Bos er een financieel rommeltje van maakte."

Cohen verweet de PVV dat er bezuinigd wordt op de bijstand, op het passend onderwijs en dat er de beloften over meer agenten niet worden waargemaakt. De Graaf zei dat oud-minister Guusje ter Horst (PvdA) in het vorige kabinet 2500 agenten wegbezuinigde. "Ik ben blij dat ze nog werk hebben. De PVV is nu de Partij van de Arbeid, meneer Cohen."

Over de toekomst van de bijstand wilde Cohen weten of De Graaf onlangs uitgelekte kabinetsplannen steunt. Het gaat om een conceptwetsvoorstel van staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) waarin plannen staan voor mogelijke kortingen op de bijstandsuitkeringen van gezinnen waarin kinderen een baan hebben. Volgens Cohen kan dit deze gezinnen 600 tot 800 euro per maand schelen.

De Graaf daagde Cohen uit die rekensom naar hem te e-mailen omdat hij niet gelooft dat het om dergelijke bedragen gaat. "Verder kan ik erover zeggen dat het gaat om een voorstel, dat nog niet door de Kamer is gegaan. Ik zeg niet dat ik er afstand van neem, maar moet er nog naar kijken", aldus de PVV'er.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden