Pechtold is de hit, Sap de meezinger

Jongeren ontzien politici niet op swingend Lowlands

"Hoe voelt het nou om zo gehaat te worden?" Weinig terughoudendheid bij het Lowlandspubliek als het tijd is om vragen te stellen aan staatssecretaris Halbe Zijlstra (onderwijs, cultuur en wetenschap). De VVD'er, na de btw-verhoging op cultuur (en dus duurdere Lowlandskaartjes) nog tot persona non grata gebombardeerd, was op de slotdag van het driedaagse muziekfestival een van de openingsacts.

Politiek debat vormt al langer een vast onderdeel van de festivalprogrammering op Lowlands, maar bij deze editie - zo'n kleine maand voor de Tweede Kamerverkiezingen - viel er natuurlijk echt niet aan te ontkomen.

In de snikhete feesttent op het festivalterrein zijn naast Zijlstra ook lijsttrekkers Jolande Sap (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66) en Diederik Samsom (PvdA) aanwezig. Namens het CDA beklimt nummer 2 Mona Keijzer het podium, terwijl de SP Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft afgevaardigd. Eén voor één betreden de politici het podium, steken hun speech af, waarna het publiek vragen kan stellen.

De mededeling dat premierkandidaat Emile Roemer er niet bij is, wordt met boegeroep ontvangen. Vervangster Gesthuizen heeft het zwaar, ondanks het vuur waarmee ze haar pleidooi tegen 'de tweedeling in de samenleving' afsteekt. "Er staan een hoop mooie plannen in jullie verkiezingsprogramma, maar moet er niet ook wat bezuinigd worden?" is een van de kritische noten. Die tent is overigens opvallend vol, ondanks het weinig sexy tijdstip waarop de politici staan geprogrammeerd: om 11 uur 's ochtends.

Zoals het een festival betaamt, heeft het publiek zo zijn eigen favorieten. De hitsingle is Pechtold, wiens grappen - 'Ik begreep dat Rutte en Roemer nog in de rij bij de douches staan' - én politieke standpunten in de smaak vallen. Sap, die opvallend ontspannen en veelvuldig door applaus onderbroken haar oproep voor een duurzame economie afsteekt, is de meezinger. En het nummer waar veel mensen hun kans schoon zien om naar het toilet te gaan of snel wat te drinken te halen, is Mona Keijzer. Het is voor de Volendamse dan ook geen thuiswedstrijd, blijkt wel als ze over een paar van haar musicerende dorpsgenoten begint.

Samsom, die het politieke programma tegen enen afsluit, wordt wat getreiterd - 'Hoe voelt het om de eerste PvdA-lijsttrekker sinds tijden te zijn die niet als een favoriet voor het premierschap wordt gezien?' - maar levert verder een energiek optreden af.

En Zijlstra? Die weert zich kranig. Smeert wat stroop door te vertellen over zijn eigen Lowlandservaringen - '1995: Rotweer, maar een fantastisch optreden van Radiohead' - en krijgt uiteindelijk zelfs de lachers op zijn hand: 'Hol van de leeuw? Welnee, ik ben thuis!' De opvallend milde ontvangst voor de staatssecretaris is ook een groepje vrienden opgevallen, zo blijkt als ze na twee zweterige uren de tent verlaten. "Ik had verwacht dat die VVD'er veel meer uitgejoeld zou worden", zegt de een. "Ik ook", beaamt zijn kameraad, "maar hij was straight to the point, daar houden we hier wel van".

VANDAAG 4, 5 Verkiezingen 2012

DE VERDIEPING 10, 11 De muziek op Lowlands

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden