Pechtold: coalitie moet oppassen voor betonrot

D66-leider Alexander Pechtold tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld anp

Met een verdubbeling van het aantal zetels in de senaat, eist D66-leider Alexander Pechtold meer invloed op voor zijn partij op het beleid. En passant geeft hij zijn kijk op de verkiezingsuitslag.

"Het beste resultaat in 25 jaar", noemde Pechtold de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen, waarbij zijn partij het aantal zetels in de Eerste Kamer zag verdubbelen van vijf naar tien. De D66-voorman denkt dat de kiezer zijn partij heeft beloond, omdat 'die heeft laten zien dat je vanuit de oppositie veel kunt waarmaken'.

Het blijft toch vreemd. Een massa kiezers haakt af van de PvdA, omdat ze de hervormingsplannen van het kabinet zien als afbraak van de zorg. En dan lopen ze deels over naar een partij die die plannen steunt en misschien nog wel verder wil gaan dan het kabinet.
"Ja, maar een kiezer wil meegenomen worden in het waarom van impopulaire maatregelen. Dat verzaakt de coalitie keer op keer."

U heeft vorig jaar gezegd: het gaat niet alleen om meerderheden, het gaat ook om de onderlinge krachtsverhoudingen binnen de constructieve 5. D66 is verdubbeld in de senaat. Daar wilt u iets voor terug zien.
"Natuurlijk. Ik heb gezegd: meer zetels, meer invloed. De regeringspartijen hebben hun zetels in 2012 onderling toch ook tot op de staatssecretaris nauwkeurig in invloed omgezet? Voor D66 zal dat als ze met ons willen samenwerken langs de inhoudelijke weg moeten, niet via kabinetspostjes."

U heeft geen behoefte toe te treden tot het kabinet?
"Nee, een halfjaar na de laatste verkiezingen was dat misschien bespreekbaar geweest, maar deze weeffout zit inmiddels zo diep in de trui. Dat breiwerkje gaan we niet meer uit elkaar halen."

Dus uw invloed moet blijken uit de inhoud van het beleid?
"Ja, maar daarvoor gaan we niet eisen of dreigen. Dat hebben we nooit gedaan. We hebben elke keer vrij realistisch aangegeven, wat we wilden: geld voor onderwijs of geld voor zorg bij de gemeentes. Dan denk ik, kabinet dat waren jullie eigen weeffouten die wij er dankzij realistische voorstellen uit konden halen. Zo zal D66 het dadelijk weer doen."

Lees vrijdag in Trouw het volledige interview met Alexander Pechtold over de koers van D66, de 'betonrot' van het kabinet en de valkuilen van premier Rutte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden