Update

Pechtold: 'Aantijgingen Schippers over Teeven-deal onbestaanbaar'

null Beeld anp
Beeld anp

Onbestaanbaar, noemt D66-leider Alexander Pechtold de aantijgingen van de VVD-minister Edith Schipper (volksgezondheid). In een interview met De Telegraaf zei de minister dat het "niet toevallig" is dat het zoekgeraakte bonnetje dat oud-collega's Fred Teeven en Ivo Opstelten de das omdeed tijdens verkiezingstijd weer opdook. Pechtold eist dat ze haar beschuldigingen staaft of terugtrekt.

"Het is onbestaanbaar dat een minister zegt dat het probleem niet Opstelten is, maar een complot van duistere machten", zegt Pechtold over Schippers' beschuldigingen. Zijn partij wil de kwestie aan de orde stellen in de Tweede Kamer.

Schippers, die in het VVD-campagneteam zit, reageert met het interview op het recente vertrek van collega's Fred Teeven en Ivo Opstelten. Wie achter de vondst van het bonnetje, en indirect hun vertrek, zit weet ze niet. Wel vermoedt de minister dat er geen politieke partij bij betrokken is.

"Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter", aldus de minister.

Bonnetje
Oud-staatssecretaris Fred Teeven sloot vijftien jaar geleden als officier van justitie een omstreden miljoenendeal met drugscrimineel Cees H. Die kwestie speelde recent opnieuw op toen wederom verwarring was over de deal die de toenmalige bewindsman had gesloten met H. Hield H. een paar miljoen over aan de deal of was het slechts 750.000 euro zoals minister Opstelten de Kamer vorig jaar voorhield? Het laatste bleek onjuist (zo was o.a. te zien op het bonnetje). Opstelten bood zijn excuses aan maar kon niet onder het feit uit dat hij de Kamer verkeerd had geïnformeerd.

Zowel Opstelten als Teeven vertrokken. Teeven, zo meldde NRC Handelsblad, mocht aanvankelijk aanblijven als staatssecretaris. Maar toen bleek dat hij in de toekomst geen kans maakte op het ministerschap, zwaaide hij af.

Opvallend
"Het zijn rotincidenten", zegt Schippers erover in De Telegraaf. "Er komen te veel dingen naar boven. Omdat het serieuze zaken zijn, verbinden we er wel gevolgen aan. Er zijn niet voor niets twee bewindspersonen afgetreden. Dus ik vind eigenlijk dat de partij heel goed functioneert, dat we rustig blijven en gefocust op waar het om gaat, namelijk dat we koers moeten houden met het land."

De VVD-minister is overigens niet de enige die haar vraagtekens zet bij de goed getimde vondst van het bonnetje. Premier Rutte noemde het "opvallend" dat de kwestie twee keer in verkiezingstijd werd opgerakeld. Goed dat er een commissie is ingesteld om de Teeven-deal te onderzoeken, zei hij ook.

Een beetje in paniek
Volgens SP-leider Emile Roemer laten deze uitspraken zien dat de liberalen "een beetje in paniek" zijn. Ze moeten vooral de hand in eigen boezem steken. CDA-leider Sybrand Buma constateerde dat de campagne voor de VVD blijkbaar gaat over de vraag wie de schuld is van de affaires binnen de partij. Zijn PVV-collega Geert Wilders sprak over krokodillentranen. "De VVD heeft heel Nederland pootje gelicht. Ze hebben mensen op alle mogelijke manier voor de gek gehouden", vond hij.

PvdA-leider Diederik Samsom snapt best dat Schippers "even van slag" is nu Ivo Opstelten en Fred Teeven zijn afgetreden, maar adviseert de coalitiegenoten vooral vooruit te kijken. PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma ging een stap verder: "Op het moment dat je suggesties uit dat er een schuldvraag onder zou liggen, dan moet je dat ook kunnen bewijzen en dat bewijs is er niet."

Rutte's partij kreeg de afgelopen weken te maken met meer kwesties. Zo stapte VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen op na gedoe over zijn declaratiegedrag. Ook raakte er een VVD-fractielid uit Stichtse Vecht in opspraak door lekken over een burgemeestersbenoeming en een verdenking van hennepteelt en witwassen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden