Pechstein wil geen slachtoffer ’koehandel’ zijn

Met Claudia Pechstein is ook de ISU in opspraak geraakt. De Duitse ’schaatsengel’ voelt zich in haar dopingzaak slachtoffer van koehandel en krijgt steun van haar bond.

Aan het slot van een interview met Trouw verwees ze in 2006 naar haar achternaam. „Met mijn naam, Pechstein, kan ik alleen maar geluk hebben.”

Dat geluk keerde zich in de nacht van 7 februari tegen Claudia Pechstein, met negen olympische medailles de succesvolste Duitse wintersporter. Halverwege de WK allround in Hamar kreeg ze van de internationale schaatsunie (ISU) het aanbod zich terug te trekken, omdat een bloedtest eerder op die dag afwijkende waarden vertoonde.

Omdat Pechstein niet met doping geassocieerd wilde worden stemde ze met dat voorstel in. De zaak zou in stilte verder worden uitgezocht. De kwestie was kennelijk zo gecompliceerd, dat de uitslag een half jaar op zich liet wachten.

Al die tijd moesten Pechstein en haar begeleiders (met instemming van de ISU) liegen over het plotselinge afbreken van het seizoen. Nu biedt de pupil van Peter Mueller daarvoor haar fans verontschuldigingen aan en zegt ze dat ze nooit had moeten ingaan op de ’koehandel van de ISU’.

Vrijdag werd bekend dat Pechstein met terugwerkende kracht vanaf 9 februari 2009 voor twee jaar is geschorst. Dat gebeurde niet vanwege een positieve dopingtest, maar op basis van een abnormale bloedwaarde en grote schommelingen daarin. Het gaat om rode bloedcellen in ontwikkeling (retikulocyt)) die circa 1 procent van het bloedvolume uitmaken. Bij Pechstein was die waarde 3,3.

Daarmee is volgens de ISU bloeddoping bewezen. Pechstein is daarmee de eerste sporter die is geschorst op basis van een nieuwe regel van het wereldantidopingbureau Wada, die op 1 januari is ingegaan. Daarbij hoeft geen verboden stof te worden gevonden. Het is voldoende om afwijkingen in het bloed aan te tonen die op geen andere manier dan met manipulatie kunnen worden verklaard.

Dat vecht Pechstein aan. Volgens de 37-jarige schaatsster worden bij haar al sinds 2000 hogere waarden dan gemiddeld gevonden. Ze wijst er in haar verdediging op dat die ook kunnen worden veroorzaakt door een erfelijke afwijking of infecties. Op grond van getuigenverklaringen van wetenschappers wordt dat door de tuchtcommissie van de ISU voor onwaarschijnlijk gehouden.

De verdediging van Pechstein wijst er voorts op dat andere bloedparameters van haar geen afwijkingen vertonen, één aangegeven waarde ’objectief’ fout is en dat veel bloedwaarden van de afgelopen jaren verzameld zijn in laboratoria die niet bij het Wada zijn geaccrediteerd.

Pechstein verklaart nooit naar verboden middelen of technieken te hebben gegrepen, en vecht haar schorsing aan bij het Internationaal Sporttribunaal (CAS) in Lausanne. Ze wordt in haar verweer gesteund door de Duitse schaatsbond (DESG) en de organisatie van de Duitse olympische sportbonden (DOSB). Gerd Heinze, voorzitter van de DESG, liet zich kritisch uit over de internationale schaatsunie. „Hier wordt niet op grond van feiten, maar op grond van indicaties geoordeeld. Ik ben niet bereid onze sport voor zo’n experiment te laten gebruiken.” Volgens Heinze rammelt de argumentatie van de ISU en hij zegt Pechstein in haar beroep te steunen zolang haar schuld niet is bewezen.

In het tv-programma ’Das Aktuellen Sportstudio’ verklaarde Heinze zaterdagavond dat de ISU ten aanzien van Pechstein een tweede aanbod heeft gedaan. Als ze haar carrière beëindigde, dan zou de zaak onder de tafel worden geveegd. Heinze heeft Pechstein daarover niet geïnformeerd.

De schaatsster blijft zich net zo strijdbaar tonen als op het ijs. Ze wil haar droom, een tiende olympische medaille in Vancouver, volgend jaar waarmaken. Haar geluk ligt tijdens haar moeilijkste race echter in handen van wetenschappers en juristen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden