Pech voor de dyslect, ook bij exacte vakken veel teksten

Trouw tekent de verhalen op van bijzondere eindexamenleerlingen en hun mentor. Vandaag mentor Geert Mol en Wim den Boer (17), havo-leerling op het Calvijn College in Goes.

Geert Mol (mentor)

Het lijkt alsof Wim slordig is, maar dat is niet zo. De woorden en zinnen komen gewoon niet goed bij hem binnen, zegt mentor Geert Mol. Wim heeft dyslexie en daardoor moeite met lezen. Begin vorig jaar kelderden zijn cijfers fors. Hierop besloot de school te gaan werken met het programma Kurzweil. Die software is speciaal ontwikkeld voor mensen met dyslexie en leest teksten voor. Wim doet verder niet dramatisch over zijn stoornis, zegt Mol. "Hij heeft dat nu eenmaal en werkt zo goed en kwaad als het kan eromheen."

Zijn beste vakken zitten in de exacte hoek: wiskunde en natuurkunde. "Wat dat betreft heeft hij het lastig bij de huidige examens. Hierin zitten veel teksten, ook bij vakken als scheikunde. Dat was vroeger niet zo", zegt Mol. Twee weken geleden arriveerde op school behalve een pak teksten ook een cd-rom, voor Wim. Natuurlijk net zo grondig verzegeld als de examens zelf. De laatste weken zat Wim achterin de zaal. Niet voorovergebogen over een vel papier, zoals zijn medeleerlingen, maar achter een computer. Met de cd-rom in de aanslag en oordopjes in.

Wim den Boer (leerling)

"Wat stel je lastige vragen!" roept Wim meerdere keren wanhopig uit tijdens het gesprek voor deze rubriek. Hij denkt goed na voordat hij antwoord geeft. Ook tijdens de examens neemt hij de tijd; hij moet een tekst wel drie of vier keer lezen. "En dan nog lees ik nieuwe dingen", zegt Wim. Hij heeft niet zo'n goede woordenkennis, zegt hij, vindt teksten af en toe maar lastig. Het programma Kurzweil is een uitkomst. Als iets voorgelezen wordt, onthoudt hij het beter. Het is vrij uitzonderlijk dat hij op de havo zit, zegt Wim zelf. "Veel mensen met dyslexie komen toch op het vmbo terecht." Vanwege zijn slechte cijfers was dat aanvankelijk ook het plan voor Wim, maar zijn moeder stak er een stokje voor: "Zij zei: je kan het best." Ondanks de moeite die Wim heeft met letters, leest hij wel graag. "De zondag is voor mij een uitrustdag, dan plof ik met een boek op de bank." Boeken verslinden van driehonderd bladzijden is geen uitzondering. "Maar dan moet het wel een beetje spannend zijn. Anders vind ik er niks aan."

examen antwoord

Antwoord: D

agenda

havo:

13.30 - 16.30: Natuurkunde

vwo:

9.00 - 11.30: Muziek

13.30 - 16.30: Scheikunde

examenvraag biologie vmbo

De lever heeft naast het opslaan van reservestof nog andere functies.

Twee functies die organen in het lichaam kunnen hebben, zijn:

2 het maken van gal.

Welke bewering is waar?

A geen van beide

B alleen 1

C alleen 2

D zowel 1 als 2

examen gisteren

Ondanks de extra tijd, had Yorick Vegter gisteren nog vijf minuten over. In een apart zaaltje maakte hij het examen biologie. "Lekker rustig", vindt hij. Het ging dan ook 'best goed'. Yorick schat in dat hij tussen de 6 en de 7,5 heeft gehaald. Biologie was zijn laatste examen. Nu is het wachten op de uitslag. In ieder geval heeft hij eerst vakantie. "Ik ga met mijn ouders naar Engeland. Ik kan niet goed lopen, daarom is de caravan aangepast met bijvoorbeeld extra leuningen." Met zijn speciale fiets kan hij daar gewoon rondtoeren. "Engeland kent wel veel heuvels, maar het zijn gelukkig nog net geen Alpen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden