Pech achtervolgt Raboploeg

De Raboploeg beleefde aan Milaan-Sanremo weinig plezier. De formatie speelde zaterdag ruim voor de finale al geen enkele rol van belang meer. ¿Dit is een dag om snel te vergeten¿, was de afgemeten reactie van ploegleider Nico Verhoeven.

De 102de editie van de Italiaanse voorjaarsklassieker eindigde goed en wel voordat de koers begon. Met ruim tachtig kilometer te gaan tot aan de finish in Sanremo leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Rabo-equipe. Favoriet Oscar Freire hield zich voorin het peloton schuil, met in zijn nabijheid secondanten Sebastian Langeveld en Lars Boom. De ploeg die zo een voorspoedig voorjaar kent, hoefde alleen maar te volgen tot aan de finishplaats.

In de afdaling van Le Manie ging de Spaanse kopman van de bankformatie in een van zijn zeldzame glippartijen onderuit. Freire krabbelde overeind maar kwam op de fiets nauwelijks een stap verder door technische mankementen. Maarten Tjallingii en Lars Boom probeerden hun kopman te helpen maar de problemen bleken groter dan gedacht waardoor Freire veel tijd op de andere favorieten verloor. Op hulp van de ploegleiderswagen hoefde hij niet te wachten: die was tot stilstand gekomen wat verder terug op het parcours door een gevallen motorrijder. Breukink: ¿Als het dan tegenzit, zit ook echt alles tegen.¿ En Verhoeven: ¿Als er dan vijftig man wegrijden die binnen de kortste keren twee minuten pakken, weet je dat het gebeurd is. Hier doe je niets aan. En dan maakt het niet uit of je voor deze koers al veel hebt gewonnen of niet. Was dat niet zo geweest dan had ik hetzelfde gevoel gehad. Dit is pure pech.¿ Het onfortuin overkwam Langeveld tot twee maal toe. Kort voor Le Manie ging de winnaar van Omloop Het Nieuwblad met een aantal renners onderuit.

Bij Freire resteerde berusting: ¿Ik was heel goed en in die groep die uiteindelijk naar de finish reed had ik kans gehad. Maar goed, negen keer eerder ben ik hier niet onderuit gegaan. Je kunt ook denken: daar ben ik blij mee.¿ De winnaar van vorig jaar hield aan zijn uitglijder weinig lichamelijke schade over. Zijn fiets speelde hem meer parten. ¿Mijn voorwiel was kapot, mijn ketting eraf en ik moest van schoen verwisselen. Dat kostte te veel tijd.¿

Met de Spanjaard overboord roken de overige kanshebbers hun kansen. Het tempo ging de hoogte in. Nadat de Cipressa en Poggio waren geslecht leek een samensmelting ijdele hoop. De sprinters in het selecte groepje roken hun kansen. ¿Ik wist dat ik mijn energie moest bewaren tot de Poggio. Als ik daar nog bij de grote mannen zou zitten had ik kans¿, keek winnaar Matthew Goss terug op 'een wedstrijd waarvan je alleen kunt dromen'.

De Australiër van HTC-Highroad had in de straten van Sanremo weinig moeite met zijn medevluchters. Pas na afloop drong het bij de eerste Australische winnaar door wat hij had neergezet toen hij op het podium geflankeerd werd door Cancellara (tweede) en Gilbert. ¿Ik ga dankzij deze zege geloven dat ik meer grote wedstrijden kan winnen. Dat vertrouwen krijg je pas als je eenmaal zo'n koers gewonnen hebt.¿

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden