Peaches wilde het allemaal beter doen

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Op het Engelse platteland had de 25-jarige Peaches Geldof de rust en geborgenheid gevonden die ze in haar jeugd niet had. Met haar man, muzikant Thomas Cohen, en zoontjes Astala van anderhalf en Phaedra van elf maanden, woonde ze in een oud landhuis in het graafschap Kent. In de keuken brandde een crèmekleurig Agafornuis, ze had een golden retriever en een newfoundlander. Aan deze zorgvuldig gecreëerde idylle kwam maandag abrupt een einde.

Toen Peaches werd geboren, was haar vader al wereldberoemd; Saint Bob, die met Live Aid miljoenen had ingezameld voor hongerend Afrika. Haar moeder, Paula Yates, was een spraakmakende tv-persoonlijkheid. Met zusjes Fifi Trixibelle en Little Pixie vormden ze een excentriek, vrolijk gezin dat volop in de schijnwerpers stond.

Alles veranderde toen moeder Paula een relatie kreeg met Michael Hutchence, zanger van de band INXS. Peaches was toen zes. Haar ouders raakten verwikkeld in een keiharde strijd over de voogdij. In een interview vertelde ze: "Mijn liefhebbende moeder veranderde in een gebroken, lege vrouw die medicijnen nodig had om de dag door te komen." Paula gebruikte met Michael veel drugs en als ze high was, moest je oppassen. Ooit probeerde ze Peaches uit het raam van een rijdende auto te gooien, omdat het meisje haar vader wilde bellen.

"Voor ons, de kinderen, was het een onmogelijke situatie. Mijn vader was depressief en verbitterd. De ene week leefden we in een totale chaos bij mijn moeder, de andere week was er een bijna dickensiaanse sfeer bij mijn vader: huiswerk maken en vroeg naar bed. Hij probeerde recht te zetten wat er bij mijn moeder misging."

Michael Hutchence werd in 1997 dood aangetroffen in een hotelkamer. Paula herstelde nooit van de schok. Drie jaar later overleed ze aan een overdosis heroïne. Peaches was toen 11 jaar. "De volgende dag moest ik gewoon naar school. Keep calm and carry on, dat was mijn vaders motto. Ik heb niet gehuild op haar begrafenis. Pas toen ik 16 was, ben ik gaan rouwen."

En dat deed Peaches in alle hevigheid. Ze gebruikte drank, drugs en ze werd betrapt toen ze make-up stal uit een winkel. De media waren dol op de wilde dochter van Sir Bob Geldof. Peaches deed er haar voordeel mee: met allerlei schnabbels - columns, modellenwerk, presentatieklussen - verdiende ze haar geld. Met hulp van haar vader wist ze uiteindelijk de drugs en de drank af te zweren. Alleen bleef ze worstelen met een eetstoornis. Net als haar moeder.

De geboorte van Astalla gaf haar leven een nieuwe wending. Ze wilde het allemaal beter doen dan haar ouders. Ze had zich voorgenomen om voor altijd met Thomas getrouwd te blijven. Er kwam geen kindermeisje in huis: de opvoeding deed ze zelf. Dat oude vrienden het lieten afweten omdat ze nooit meer uitging, kon haar niet schelen. Onlangs kreeg ze een column in Mother & Baby magazine. Ze schreef: 'Ik had een anker nodig in mijn leven. Deze dreinende, lachende, vrolijke roze mannetjes hebben me gered van een apathisch bestaan.'

Peaches zette bijna dagelijks foto's en filmpjes van haar nieuwe, kalme bestaan op Instagram, waar 55.000 mensen haar volgden. In het laatste filmpje dat ze plaatste, zien we hoe Phaedra, de jongste, in een pyjama bedrukt met dinosaurussen vrolijk met zijn moeder speelt.

Peaches was alleen thuis toen ze stierf. Ze werd gevonden door de politie. De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.

Er gaan geruchten dat de eetstoornis haar fataal is geworden. Twee jaar geleden vertelde Peaches dat ze leeft op groentesapjes. "Toch denk ik soms, als ik wakker word: ik ben dik", voegde ze er aan toe.

Vlak voor ze stierf deelde ze via Twitter een oude foto: zij als klein meisje, met haar moeder Paula. 'Me and my mum' schreef ze erbij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden