PCM in conflict over nieuwbouw

Van onze redactie economie

Projectontwikkelaar Multi Vastgoed heeft beslag laten leggen op een aantal bedrijfsonderdelen van PCM Uitgevers. De uitgever van onder meer Trouw vraagt de rechter morgen in kort geding het beslag te laten opheffen.

Het conflict tussen PCM en Multi Vastgoed draait om een nieuwe kantoortoren voor de uitgever aan de Amsterdamse Wibautstraat. Die toren, te ontwikkelen door Multi Vastgoed, staat er na jaren van plannen maken nog altijd niet. Dat ligt vooral aan bezwaren van omwonenden en problemen met stadsdeel Amsterdam Oost over vergunningen.

Bovendien is PCM al enige tijd in discussie met Multi Vastgoed over de benodigde ruimte in de nieuwe toren. De uitgever heeft minder ruimte nodig dan eerder werd begroot. De toren wordt ontworpen door het bureau OMA van architect Rem Koolhaas.

PCM heeft onlangs besloten voorlopig elders in Amsterdam kantoorruimte te huren. Op het Oostenburgereiland moeten de redacties van Trouw, De Volkskrant en NRC Handelsblad en andere bedrijfsonderdelen voor vijf jaar een onderkomen vinden. Tegen die tijd zou de toren aan de Wibautstraat klaar moeten zijn. Voor de zekerheid heeft PCM de optie vastgelegd om de kantoorruimte tot 2020 te blijven huren.

Multi Vastgoed heeft nu beslag laten leggen op enkele onderdelen van PCM, zoals de facilitaire bedrijven van de kranten. Het bedrijf uit Gouda meent, voor de bouw van de toren, 25 miljoen euro tegoed te hebben van de uitgever. Met het beslag zou het bedrijf zeker willen stellen dat het dat geld krijgt.

Voor de bedrijfsvoering van PCM, zoals het publiceren van deze krant, heeft het beslag geen directe gevolgen, verzekert een woordvoerder van het uitgeversconcern. Maar PCM loopt wel tegen een ander probleem aan: Het bedrijf is bezig de financiering te wijzigen en de betrokken banken kunnen afgeschrikt worden door het beslag, zo erkent de woordvoerder.

PCM leent nu een bedrag van 120 miljoen euro van de eigen aandeelhouders, tegen een percentage van maar liefst 12 procent. Het betreft een achtergestelde lening, waarbij de rente niet direct wordt betaald, maar bij de schuld opgeteld. Die lening wil PCM omzetten in een gewone banklening, tegen een martkpercentage van circa 6 procent.

Multi Vastgoed was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden