PBL: CO2-opslag moet terug op de politieke agenda

Politieke partijen die het Parijse klimaatakkoord serieus nemen, moeten wel met plannen komen voor afvang en opslag van CO2. Dat stelde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gisteren in een advies met het oog op de komende Tweede Kamerverkiezingen.

In het internationale klimaatakkoord spraken landen af om de mondiale temperatuurstijging tot onder de 2 graden Celcius te beperken. Om die belofte na te komen, moeten nationale overheden in actie komen: energie besparen is een must, net als groene energieopwekking en schoon vervoer.

Ook om 'carbon capture and storage' (CCS) kunnen partijen bij de Kamerverkiezingen in maart 2017 niet heen, stelt het PBL. "Wacht er niet langer mee", zegt klimaatonderzoeker Jan Ros van het bureau. "Er moet veel gebeuren om CCS mogelijk te maken. Wil je deze technologie kunnen benutten, dan moet je nu aan de slag."

Verplichte CO2-afvang bij energiecentrales en industrie invoeren vanaf 2025 noemt het PBL als optie. Net als de oprichting van een nationaal CCS-bedrijf. Met zo'n onderneming kan de rijksoverheid zorgen dat pijpleidingen voor CO2-transport worden uitgestippeld en aangelegd. Lege gasvelden onder de Noordzee kan het rijk volgens het PBL reserveren om broeikasgas in op te bergen.

Omdat CO2 uitstoten goedkoop is, gaan bedrijven zelf niet aan de slag. In het Energieakkoord wordt CO2-berging 'onvermijdelijk' voor de toekomst genoemd, maar daar blijft het bij. Zelden wordt in Den Haag nog een lans gebroken voor CCS.

Een stemmentrekker is de technologie ook niet. Ros erkent dat kooldioxide-opslag maatschappelijk gevoelig ligt. Burgers vrezen schade, milieuorganisaties zien het ook als een listige manier om kolencentrales gegarandeerd open te houden. "In de industrie en misschien bij gascentrales kan CO2-opslag in een netwerk op zee wel nuttig zijn", reageert Greenpeace-campagneleider Willem Wiskerke.

Een CCS-proef bij Barendrecht werd in 2010 geschrapt na aanhoudend protest. Het enige nu nog geplande project, Road, voor CO2-berging uit de kust bij Rotterdam, komt al jaren niet uit de startblokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden