'Pax is vrede, en dat overstijgt elk geloof'

PAX werkt ook in Zuid Soedan aan vrede. Beeld REUTERS
PAX werkt ook in Zuid Soedan aan vrede.Beeld REUTERS

Woensdag werd bekend dat Pax Christi 'de hinderlijke toevoeging Christi' schrapt en voortaan verder gaat als Pax. Directeur Freek Landmeter legt uit waarom.

Vanuit mijn christelijke levensovertuiging ging ik twintig jaar geleden werken in de oorlog in Sarajevo. In de opeenvolgende crisisgebieden waar ik werkte, zag ik hoe onschuldige mensen slachtoffer werden van de strijd tussen religies, etniciteiten of ideologieën. En van machthebbers die deze verschillen niet probeerden te overbruggen maar juist misbruikten voor hun eigen gelijk, hun eigen macht.

In Sarajevo trof ik twintig jaar geleden jongeren van Bosnische, Kroatische en Servische komaf, die weigerden te geloven in de retoriek van die zogenaamde leiders, zoals Mladic en Karadic. Zij sloegen de handen in een en verleenden hulp als één groep aan landgenoten, letterlijk en figuurlijk over alle grenzen heen.

Daarna wilde ik mij persoonlijk in zetten om dit soort crisissituaties te voorkomen. Omdat ik wil verzoenen, verbinden, bruggen tussen mensen wil bouwen, ben ik tien jaar geleden overgestapt naar de vredesbeweging. Daarmee stapte ik in een jarenlange traditie, waarin activisten van het eerste uur successen hadden geboekt om trots op te zijn. Een traditie met haar hoogtepunten en haar zoektochten.

Samenwerken ondanks verschillen
Ik werd onderdeel van een groep jongere vredesactivisten die hun eigen bijdrage aan deze vredesbeweging willen geven. Daarom wilden wij dat IKV en Pax Christi hun krachten zouden bundelen. Als levend voorbeeld van samenwerken voor vrede ondanks verschillen vormden wij één organisatie. Wij wilden een naam die verwijst naar de christelijke traditie waarin wij staan en die tegelijkertijd uitnodigend is naar iedereen, binnen en buiten die traditie. Om zich met ons te verbinden en met ons te gaan voor datgene waar wij voor staan, onze missie, Vrede, PAX. Want dat is de opdracht die ik als christen voel; niet te blijven hangen in mooie woorden of dromen over vrede; maar om mijn dromen te durven doen. Wij voeren onze discussies over waarden én komen in actie. Daarbij doen we graag een beroep op hen die ons voorgingen om niet te blijven hangen in hun problemen van vroeger maar ons te steunen met de wijsheid van hun ervaring. Daarbij deel ik de zienswijze van Jan Pronk, oud voorzitter van het IKV: De wereld is onze kerk; beoordeel ons niet op woorden maar op daden.

Wij, vredesactivisten van nu, werkend vanuit menselijke waardigheid en solidariteit, kennen de traditie, de ontstaansgeschiedenis en waarderen de resultaten uit het verleden. Wij willen net als onze helden uit het verleden, de activisten van toen, nu zélf vormgeven aan de vredesbeweging van vandaag. Wij gaan het land in, zijn in gesprek met mensen in Nederland over hun kijk op vrede.

PAX werkt nu in Congo, in Zuid Soedan, op de Balkan, in Colombia en in het Midden Oosten. Wij dragen bij aan de bescherming van burgers en ontwapening op wereldschaal. Met steun van het publiek en allerlei partners nationaal en internationaal, geloven wij dat óók in het geweld van deze tijd, vrede mogelijk is als wij zelf wat doen.

En met steun van vele van onze helden, onze partners in conflictgebieden en het Nederlands publiek, boeken wij gezamenlijk resultaat. Deze week ondersteunde PAX kerkelijk leiders in Zuid Soedan in het bereiken van een vredesakkoord. Wij zijn trots op onze vredesbeweging van toen en het PAX van nu. Wij zoeken naar kansen voor vrede. De uitnodiging staat, beweeg mee, geen woorden maar daden. PAX. Vrede, wie durft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden