Pavlova

Niet dat u er veel nachtrust door zult verliezen, maar Nieuw-Zeeland en Australië betwisten elkaar al sinds jaar en dag het 'auteursrecht' op een taart. Pavlova, een meringue-achtige taart met fruit en slagroom, is volgens Australiërs in 1935 uitgevonden door een Australische chef. Een medewerker van het Esplanade Hotel in Perth noemde de taart vervolgens naar de Russische ballerina Anna Pavlova, die in 1926 Australië en Nieuw-Zeeland bezocht.

Nieuw-Zeelanders beweren echter dat de taart bij hun al lang voor 1935 bestond. De Australische schrijver Symons houdt het erop dat het product Nieuw-Zeelands is, maar de naam Australisch. Dat klinkt als een mooi compromis.

Benodigdheden:

6 eiwitten, 275 gram fijne suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 1 1/2 el azijn (liefst frambozenazijn), 1/2 liter slagroom, 4 kiwi's of een bakje aardbeien (in schijfjes)

Klop de eiwitten met een mixer goed stijf. Zorg ervoor dat dit gebeurt in een heel schone kom: eiwit verdraagt viezigheid erg slecht. Met de mixer op de hoogste stand de suiker en vanillesuiker lepel voor lepel toevoegen. Schep vervolgens met de bolle kant van een metalen lepel de azijn door de stijve eiwitten.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en breng het schuim erop aan. 'Boetseer' (bv. met een pannenlikker) een ronde vorm met een diameter van 20-25 cm en een hoogte van ongeveer 10 cm.

Zet anderhalf uur in een voorverwarmde oven op 120-150 graden . Het eerste uur mag de oven absoluut niet worden geopend. Laat in de oven afkoelen tot de schuimtaart lauw is. Vaak zakt de taart tijdens het bakken in; soms wordt hij heel hoog. In dat laatste geval is het handig om de taart zelf even in te drukken.

Klop de slagroom stijf. Met een spatel of spuitzak op de schuimtaart aanbrengen. Daarna de fruitschijfjes erover verdelen.

De essentie van een pavlova is het contrast tussen hard/zacht (schuimtaart/slagroom) en zoet/zuur (schuimtaart/fruit). Belangrijk voor deze tegenstellingen is dat er geen suiker door de slagroom wordt gedaan. De ervaring leert echter dat Nederlanders deze taart vaak niet zoet genoeg vinden. Een beetje suiker door de slagroom is voor de echte zoetekauw dus toch raadzaam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden