Pavel Nedved speelbal op een jaarmarkt

ST. ALBANS - Een jaar en 22 dagen geleden eiste de Tsjechische pers het hoofd van Dusan Uhrin. De 1-0 nederlaag tegen Luxemburg werd als een schande ervaren en bij een schande in voetballand horen nu eenmaal zware maatregelen. De bond negeerde echter alle heisa en liet de coach rustig zijn gang gaan.

MATTY VERKAMMAN

Thans heeft de Tsjechische bondscoach de wereldsportpers over de vloer, want de onberekenbaarste aller deelnemers speelt morgenavond op Wembley tegen Duitsland de EK-finale; een finalist die in de aanloop naar Engeland vijf punten verspeelde aan Malta en Luxemburg, Oranje slechts één van de zes beschikbare punten toestond, op het eindtoernooi met Italië, Rusland, Portugal en Frankrijk afrekende en nu voor de tweede keer in korte tijd tegen de Duitsers mag spelen.

Op de laatste persontmoeting met de Tsjechen is het een geweldige puinhoop in het voormalige Oranje Hotel, het Sopwell House bij St. Albans. In dit sublieme rustoord resideerde Dennis Bergkamp tijdens zijn eerste maanden als speler van Arsenal. Hij kon er genieten van ouderwets comfort in Victoriaanse stijl. Twee dagen voor de finale telt al dat moois even niet. Leren stoelen en banken met een waarde van duizenden guldens per stuk, worden opgepakt en onder de trap gezet. Naar schatting tweehonderd journalisten proppen zich in een ruimte, die weldra in een chaos van elkaar verdringende cameraploegen verandert. “Zo veel aandacht zijn we duidelijk niet gewend”, zegt een bestuurslid van de Tsjechische voetbalbond. Spelers en coaches nemen plaats achter een lange rij tafels. Iedereen schreeuwt door elkaar heen, niemand verstaat de Tsjechen. In deze vrolijke bende zijn het overigens niet alleen mediavertegenwoordigers die de verrassende finalisten komen bezoeken. Nu het succes daar is, dringen al dan niet duistere makelaars zich op. Eentje doet de meeste zaken, de Tsjech Pavel Paska, maar in de jacht op dit voetbalvlees heeft hij volop mededingers gekregen. Zo goedkoop als ze waren in de jaren voor de omwenteling zijn de Tsjechen al lang niet meer. Zij hebben tegenwoordig in eigen land ook de status van professional. Als niet EG-land hoeft Tsjechië zich niets aan te trekken van het Bosman-arrest, dus van transfersommen is nog altijd en in ruime mate sprake.

Zeven van de 22 geselecteerden hebben al een contract in het buitenland: Radek Latal en Jiri Nemec bij Schalke '04, Miroslav Kadlec en Pavel Kuka bij Kaiserslautern, Vaclav Nemecek bij Servette Geneve, Patrik Berger bij Borussia Dortmund en Pavel Srnicek bij Newcastle United. De rest hoeft niet per sé weg, maar Radek Bejbl van Slavia Praag staat toch even met de ogen te knipperen als hij hoort hoeveel geld Bordeaux hem heeft te bieden. En Karel Poborsky, ook van Slavia Praag, beseft dat hij minstens het tienvoudige kan verdienen wanneer zijn club mee werkt aan een transfer naar Lazio Roma, Borussia Dortmund of Rapid Wien. Zijn superieure doelpunt tegen Portugal blijkt zeer lonend te zijn. “Nee, dit geeft heus geen onrust in de selectie”, zegt dezelfde official die zich verwondert over alle drukte. “Geloof mij, de jongens zijn straks nog maar met één ding bezig en dat is die finale tegen Duitsland.”

Weinig woorden

Op Hollands verzoek maakt zich één speler los uit de krioelende jaarmarkt. Het is Pavel Nedved. Pavel spreekt alleen maar Tsjechisch, maar gelukkig is er een meisje in de buurt dat opgroeide in Praag en nu al weer jaren in Londen woont. Zij is bereid te tolken. Veel hoeft zij niet te vertalen, want de 23-jarige middenvelder uit het Boheemse plaatsje Skalma is een jongen van weinig woorden. Natuurlijk, hij begrijpt dat Nederlanders nu belangstelling voor hem hebben, want: “Ik heb in mei inderdaad een contract met PSV getekend. Een contract voor drie jaar.” Maar of het werkelijk ook tot een dienstverband in Eindhoven zal komen? Pavel weet het niet. “Eerst moeten de clubs eruit zien te komen. Bij Sparta Praag loopt mijn contract nog twee jaar door, dat moet met PSV nog worden afgehandeld.”

Het is een vreemd geval. Wie tekent er nu een driejarig contract bij PSV wanneer het contract bij Sparta Praag nog twee jaar doorloopt? “Niets is definitief”, houdt Pavel het kort. Wil Pavel eigenlijk nog wel naar PSV, nu hij op dit EK-toernooi furore heeft gemaakt? “Ja, dat wil ik. De manager van Sparta Praag (Josef Chovanec - red.) heeft zelf ook bij PSV gespeeld. Hij heeft mij alleen maar mooie dingen over de club verteld.”

Even later zegt de fragiele jongen, die op zijn twintigste jaar bij topclub Sparta terecht kwam na bij Pilsen en Dukla Praag te zijn gevormd: “Er heeft zich tijdens dit toernooi nog een club voor mij gemeld.” Hij noemt de naam van die club niet, maar alle persbureaus hebben al gemeld dat het om Lazio Roma gaat.

Insiders in het Tsjechische voetbalwereldje, leggen vervolgens uit dat Pavel Nedved waarschijnlijk niet veel te vertellen zal hebben over de afloop van dit zaakje. Nedveds persoonlijk manager is de ex-international Zdenek Nehoda. Hij is een maatje van Josef Chovanec. Beiden hebben in mei de transfer van Nedved naar PSV ongetwijfeld gewild, maar beiden hebben op dit moment ook te maken met een machtsvacuüm bij Sparta Praag. In mei deed PSV-manager Frank Arnesen nog zaken met Chovanec en Sparta-president Peter Mach. De laatste is intussen van het toneel verdwenen; samen met alle andere bestuursleden. Dit heeft direct te maken met een spectaculaire overname van deze Tsjechische topclub door een Slowaaks bedrijf. Het gaat om de staalgigant Vychodoslovenske Zelearny uit de stad Kosice in Slowakije. Met de verkoop van Sparta Praag aan dit bedrijf is een massa geld gemoeid. Het nieuwe bestuur moet nog worden samengesteld. Supporters hebben bij voorbaat met verontwaardiging gereageerd op de mogelijkheid dat een Slowaak straks de voorzittershamer van de club in handen kan krijgen. Dat is voor de fans onverteerbaar. Pavel Nedved, in afwachting van de loop der dingen: “Pas na de EK-finale zal meer duidelijkheid onstaan, dan wordt verder gesproken. Ik weet op dit moment werkelijk niet hoe het zal aflopen.”

In Praag was Josef Chovanec gisteren niet bereikaar voor een reactie op het dreigement van PSV dat de zaak-Nedved eventueel aan de Europese voetbalunie (UEFA) wordt voorgelegd. Frank Arnesen houdt intussen vol dat de zaak rond is. “Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met Nedved en met Chovanec en Mach. We zijn mondeling een redelijke transfersom met Sparta Praag overeen gekomen. Ik denk dat Chovanec die afspraken ook zal bevestigen. Dat Mach nu niet meer in het bestuur zit, betekent niet dat de afspraak ineens niet meer geldt.”

Nochtans lijkt het een nogal wankele zaak voor PSV. Uiteraard zijn ook mondelinge overeenkomsten rechtsgeldig, maar de ellende met mondelinge overeenkomsten is altijd dat deze wat moeilijker zijn te bewijzen dan schriftelijke overeenkomsten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden