Pavarotti bereikte het grote publiek

ROME (ANP) - Met zijn vele optredens in de grote operahuizen, op concertpodia en de televisie bereikte Luciano Pavarotti het grote publiek. Met zijn opwindende stemgeluid en unieke persoonlijkheid wist de Italiaanse tenor miljoenen mensen over de hele wereld te ontroeren.

Pavarotti werd op 12 oktober 1935 geboren in Modena in Italië. Zijn vader, Fernando, een bakker, was een fervent bezoeker van opera's en een tenor in een plaatselijk koor. Luciano was in zijn jonge jaren vooral een groot voetballiefhebber. Pas later werd hij lid van het koor, waar zijn bijzondere stemgeluid al snel opviel. De jonge twintiger besloot professioneel zanger te worden en werd hierin begeleid door Arrigo Pola en Ettore Campogalliani. Zij waren de grote leermeesters van Pavarotti.

De zanger Pavarotti debuteerde in 1961 in een uitvoering van de opera 'La Bohème' van Puccini in het operagebouw van Reggio Emilia. Al snel volgden optredens in heel Italië en ook in andere Europese landen. Platenmaatschappij Decca bood hem een contract aan.

Debuut

In 1965 debuteerde Pavarotti in de Verenigde Staten, waar hij samen met de sopraan Joan Sutherland in een uitvoering van 'Lucia di Lammermoor' van Donizetti zong. De optredens in onder meer Los Angeles en New York waren het begin van een langdurige samenwerking tussen de twee zangers. Een jaar later steeg de ster van Pavarotti tot grote hoogten toen hij in de Metropotolian Opera in New York tot negen keer toe een hoge C zong in Donizetti's 'La fille du regiment'.

In de jaren zeventig werkte Pavarotti onder meer met de beroemde dirigent Herbert von Karajan en zong hij duetten met de Spaanse sopraan Montserrat Caballé én zijn eigen vader Fernando. Pavarotti wijdde zich ook aan de ontwikkeling van jong zangtalent. Zo organiseerde hij iedere drie tot vier jaar een internationale zangcompetitie met een finale in Philadelphia. De winnaars van 1986 traden samen met Pavarotti, die toen zijn 25-jarig jubileum vierde, in Modena op.

Groot publiek

Pavarotti wist in de jaren tachtig en negentig een groot publiek te bereiken door zijn optredens in voetbalstadions, op grote pleinen en in parken. Honderdduizenden mensen kwamen af op zijn zanguitvoeringen in onder meer het Central Park in New York, het Londense Hyde Park en bij de Eiffeltoren in Parijs. In 1991 wist makelaar Harry Mens de Italiaanse tenor te strikken voor een optreden in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy.

Succesvol waren ook de gezamenlijke optredens met de twee andere grote tenoren, de Spanjaarden José Carreras en Placido Domingo. De drie luisterden in 1990 het wereldkampioenschap voetbal in Italië op, en ze herhaalden dit bij de twee volgende WK's. Miljarden televisiekijkers over de hele wereld waren getuige van deze spektakels.

Goede doel

Ook gaf Pavarotti steeds meer optredens voor het goede doel, vaak in samenwerking met popmuzikanten. In 1995 zongen Pavarotti en de leadzanger van de Ierse popgroep U2, Bono, samen het duet Miss Sarajevo tijdens de oorlog in Bosnië. Later werden in het kader van de liefdadigheidsconcerten 'Pavarotti & Friends' artiesten als Sting, Grace Jones en Elton John uitgenodigd.

Op het hoogtepunt van zijn roem kwamen de tegenslagen voor Pavarotti. In 1996 begon een slepende echtscheidingsprocedure met zijn vrouw Adua, die hij na 35 jaar huwelijk aan de kant zette voor zijn veel jongere secretaresse Nicoletta Mantovani. Het imago van Pavarotti liep een forse deuk op, toen hij in 2000 door de Italiaanse fiscus werd beschuldigd van belastingontduiking. Hij werd hiervan vrijgesproken.

Heupoperatie

Pavarotti trad steeds minder op, mede vanwege een zware heupoperatie die hij in 1998 had ondergaan. Toen hij een concert met Carreras en Domingo had afgezegd, was dat voor zijn manager Herbert Breslin aanleiding om na 35 jaar de samenwerking te verbreken.

In mei 2003 maakte Pavarotti bekend dat hij het mooi vond geweest. Hij zei meer tijd te willen vrijmaken voor de opvoeding van zijn jongste dochter Alice. ,,Geen kunstenaar is onsterfelijk, ook ik niet'', verklaarde Pavarotti zijn afscheid van de bühne. In april 2005 was hij voor het laatst in Nederland te horen. Samen met sopraan Annalisa Raspagliosi zong hij samen met het publiek tot slot het beroemde lied Libiamo uit La Traviata van Verdi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden