Pauselijke woorden voor mijnheer de president

Ik droomde deze week dat Donald Trump aan paus Franciscus had gevraagd te spreken bij zijn inauguratie als 45ste president van de Verenigde Staten. Ondanks een opkomende verkoudheid besloot Franciscus naar Washington af te reizen. Dit is de tekst die hij in mijn droom uitsprak.


Mijnheer de president, eminentie, excellenties, broeders en zusters: goedemiddag! Ik ben blij en vereerd dat ik u vandaag tijdens deze bijzondere plechtigheid mag toespreken. Ook ik voel mij - ik zei dat anderhalf jaar geleden al toen ik het Congres mocht toespreken - zoon van dit grote continent.


Mijnheer de president, u wacht een zware taak dit zo verdeelde land te verenigen. Uw werk lijkt op dat van Mozes. Ook hij moest met een verdeeld volk door de woestijn trekken. U kunt over hem lezen in de bijbels waar u net uw hand opgelegd hebt.


Mozes leidt ons direct naar God en dus naar de transcendente waarde van de mens. Hij bezorgt ons een goede samenvatting van uw werk: u wordt gevraagd om, door middel van de wet, het beeld en de gelijkenis dat God zich op ieder menselijk gezicht heeft gevormd, te beschermen. Dat wil ik u vragen mijnheer de president de komende vier jaar te doen. Leid uw volk naar het beloofde land. Maak van de Verenigde Staten het beloofde land.


Een land waar plaats is voor iedereen. Ook voor de miljoenen mensen die hiernaartoe zijn gekomen en hun droom hebben gevolgd. Ze wilden een beter leven voor hun kinderen. Wat is daar eigenlijk op tegen? Misschien is het in uw geval niet nodig, maar zou u dat voor uw kinderen ook niet wensen? Een beter leven dan u heeft?


Vorig jaar heb ik de suggestie gewekt dat u geen echte christen zou zijn, omdat u die muur bij de grens met Mexico wil bouwen. Dat was niet zo aardig van mij, maar ik meen het wel. Muren maken migranten - in het bijzonder vrouwen en kinderen - alleen maar kwetsbaar voor mensenhandelaren en smokkelaars.


Dit land is gebouwd op het offer van mensen die huis en haard verlaten hebben. Kijk ze aan mijnheer de president, luister naar hun verhaal en geef ze een toekomst. Geef ze de toekomst van Amerika.


We moeten de bekoring vermijden die wij allen zo goed kennen: alles wat hindert, buiten te sluiten. 'Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen.' (Mt 7,12)


Zo zou ik ook graag zien dat uw land wat meer vluchtelingen zou opnemen. Neem een voorbeeld aan dat kleine Lampedusa, die reddingsboei in de Middellandse Zee. Maak van de Verenigde Staten één groot Lampedusa.


En nog iets anders mijnheer de president, wees zuinig op de schepping die zich in dit schitterend land elke dag weer op haar meest uitbundige wijze laat zien. Woel de heilige aarde waar de oudste bewoners van dit land zo aan hechten niet om voor een pijplijn of nog meer snelwegen. Bescherm het Huis van de Vader. De manier waarop u met dit Huis, waarin alles en iedereen samenkomt omgaat, zal bepalen hoe de geschiedenis over u zal oordelen. De toetssteen die we voor anderen gebruiken, zal de toetssteen zijn waarmee de tijd ons meten zal.


Deze gouden regel herinnert ons ook aan onze taak het menselijk leven in iedere fase van zijn ontwikkeling te beschermen en verdedigen. Van de conceptie tot aan de natuurlijke dood. Die overtuiging heeft mij er vanaf het begin van mijn pausschap ook toe gebracht om overal te pleiten voor de afschaffing van de doodstraf. Ik ben ervan overtuigd dat ieder leven heilig is, iedere persoon wordt geboren met een onvervreemdbare waardigheid. Iedereen heeft het recht op een tweede kans.


Ik moet afsluiten mijnheer de president. Vandaag, 20 januari, is het de feestdag van een van mijn voorgangers , de heilige paus Fabianus. Hij leefde in de derde eeuw en stond bekend om zijn liefde voor mensen die in zijn tijd uitgesloten werden.


Hij laat ons, ook vandaag, zien dat we Christus niet ontmoeten in prikkeldraad, in muren of torens waar onze eigen naam op staat, maar in de armen. Zij helpen ons op Gods golflengte af te stemmen.


God zegene u, mijnheer de president. Maak Amerika groot met liefde, compassie en barmhartigheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden