Pauselijk condoomverbod

(Trouw)Beeld REUTERS

Waarom is de paus zo mordicus tegen het gebruik van condooms in de aidsdiscussie in Afrika? Omdat de kerk leert dat er een onverbreekbare band is tussen eenwording van man en vrouw en voortplanting die de mens niet eigenmachtig mag verbreken door het gebruik van condooms. Dat is volgens de rk kerk een goddelijke wet? Wordt het niet eens de hoogste tijd dat deze leer verandert in een menselijke die niet uit is op de dood maar op het leven van mensen?

Jan van Drie Oss

Met grote interesse las ik vorige week zaterdag het artikel ’Roomse Allergie’ van prof.dr. J.P.Wils. Het huidig kerkelijk leergezag lijkt er inderdaad alles aan te willen doen haar volgelingen tegen de haren in te strijken en hen te confronteren met autoritaire daden en uitspraken. Deze zijn in flagrante tegenspraak zijn met de levenswijze en van de persoon Jezus Christus die zij zegt te vertegenwoordigen.

Deze immers laat, gezien de verhalen die over Hem opgetekend zijn, steeds de liefde tot de naaste het pleit beslechten.

Desondanks ben ik van mening dat het opzeggen van je lidmaatschap van de rk kerk, zoals Wils deed, een verkeerde keuze is. Zo bevestig je dat de kerk van Jezus Christus bepaald wordt door duidelijk falende mensen. Terwijl de geschiedenis leert dat de boodschap nog steeds springlevend is, ondanks een grote reeks van falende leiders.

Ons aller opgaaf lijkt me zo luid mogelijk te protesteren op het hoogste niveau en intussen rustig aan de basis door te gaan met het vele werk dat er te doen valt om Jezus’ visioen van het koninkrijk van God gestalte te geven. Als je om je heen kijkt, zie je veel moedige en kundige mensen op allerlei gebied die juist daarmee bezig zijn. Laten we in Godsnaam die gelederen versterken.

Mies Duzijn – van Zeelst Apeldoorn

Naast seksuele behoeften heeft de mens vele andere behoeften, zoals honger en dorst. Eten en drinken hoeven niet louter op instandhouding van lichaam en geest te zijn gericht. Het mag ook lekker zijn. Men mag ervan genieten.

Hetzelfde zou moeten gelden voor het bevredigen van seksuele aandrang. Het hoeft niet nuttig te zijn, maar mag een ander niet slachtofferen, bijvoorbeeld door besmetting met een seksueel overdraagbare ziekte (soa). Seksualiteit is geen zonde, geen verboden vrucht. Maar het is wèl een doodzonde èn een misdrijf tegen de mensheid om preventie te verbieden. Dat schaadt en vermoordt wat miljarden mensen.

Hieke Snijders-Borst Den Haag

Professor Wils maakt zich kwaad over het Vaticaan en over de paus, professor Ratzinger, in het bijzonder. Dat de oordelen van de paus feilbaar zijn en wetenschappelijk onhoudbaar bewijst Ratzinger met zijn uitspraken over condoomgebruik en aids. Waar bemoeit hij zich eigenlijk mee? Dat is het privé-domein van personen.

De paus doet medische uitspraken die onrechtmatig zijn. Het begint te lijken op Orwells 1984: De partij vervormde de feiten naar de ideologie van de partij. Ratzinger doet hetzelfde vanuit de Roomse visie.

Ik stel voor dat hem, net als historicus John Irving die de Holocaust ontkende, het professoraat

ontnomen wordt. Ook academische vrijheid kent zijn grenzen.

Bram Theo Steynis

Een activist demonstreert het gebruik van een condoom. (REUTERS)Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden