Paus zet korpschef van Zwitserse Garde op straat

Paus Franciscus heeft het hoofd van de Zwitserse Garde ontslagen, die verantwoordelijk is voor zijn beveiliging in het Vaticaan. Een reden voor het ontslag is niet bekendgemaakt maar Italiaanse media melden dat de paus moeite had met de autoritaire en rigide wijze van optreden van Daniel Rudolf Anrig.

Anrig werd in 2008 benoemd voor vijf jaar als korpschef van de pauselijke beveiligers, en vorig jaar werd zijn aanstelling verlengd. Met een tweeregelige mededeling in huiskrant Osservatore Romano werd deze week zijn ontslag wereldkundig gemaakt. Anrig zal worden opgevolgd door de huidige plaatsvervangend commandant Christoph Graf.

De Zwitserse Garde is een overblijfsel uit de Middeleeuwen toen diverse vorsten Zwitserse huursoldaten wierven voor hun verdediging. De pauselijke Zwitserse Garde is het enige resterende korps. Het bestaat uit 110 Zwitserse rooms-katholieke mannen, die vrijwillig dienst nemen. Om in aanmerking te komen voor het korps moeten de mannen aan enkele voorwaarden voldoen: zij moeten minstens 174 cm lang en tussen de 19 en 30 jaar oud zijn. Hun diensttijd duur minimaal twee jaar en gedurende die tijd wonen zij in een kazerne bij het Vaticaan.

Zoals het gardisten betaamt doen de pauselijke bewakers onverstoorbaar hun plicht, ondanks de vele toeristen die dagelijks aan hen voorbijtrekken.

Volgens Italiaanse media bestaat er tussen de paus en commandant Anrig (die na een rechtenstudie carrière maakte bij de Zwitserse politie) een meningsverschil over de vraag hoe streng gardisten zich aan het protocol moeten houden. Tot vermeende onvrede van Anrig knoopte de paus weleens een praatje aan met een gardist of bood hij op warme dagen een glas water aan. Ook circuleert het verhaal dat Franciscus een lid van de Garde aanbood te gaan zitten nadat hij een nacht voor zijn kamer op wacht had gestaan. Toen de bewaker zei dat dat tegen zijn orders inging, zou de paus hebben gezegd: "Ik bepaal de orders hier."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden