'Paus zei niets over homo's of homohuwelijk'

Paus Bendedictus ontvangt de Romeinse curia voor de jaarlijkse kerstgroet. Beeld getty
Paus Bendedictus ontvangt de Romeinse curia voor de jaarlijkse kerstgroet.Beeld getty

Haalt de paus nu wel of niet uit naar homo's in een recente toespraak? Voor homobelangenorganisatie COC is het geen vraag. "In plaats van een boodschap van vrede en liefde kiest de paus in deze kersttijd voor een frontale aanval op homoseksuele vrouwen en mannen", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. Ze eist dat minister Timmermans (buitenlandse zaken) de pauselijke ambassadeur op het matje roept.

Een kerstrede die de paus vrijdag hield voor zijn medewerkers, heeft in binnen- en buitenland tot grote commotie geleid. De paus zou een aanval uitvoeren op homoseksuelen. Zo noemde het Amerikaanse Equally Blessed, een organisatie voor gelovige homoseksuelen, de rede 'rigide en gedateerd'.

Een enkeling liet zich naar aanleiding van de pauselijke uitspraken uitschrijven als kerklid, onder wie tv-presentator Winfried Baijens. En op Facebook is er een actie begonnen om met Pasen niet langer bloemen naar de paus te sturen. Nederlandse telers brengen dan traditioneel bloemen naar Rome om het Sint Pietersplein te versieren. "Waarom zou je iemand die stelselmatig homo's en homoseksualiteit veroordeelt bloemen geven?" staat er te lezen in meerdere talen.

Maar wat zei de paus echt in zijn toespraak? In zijn preek, die integraal is na te lezen op de website van het Vaticaan, neemt de kerkleider het woord homoseksualiteit geen enkele keer in de mond. Wel houdt hij een pleidooi vóór het traditionele gezin, met een gehuwde vader en moeder. Ook hekelt hij het wegvallen van de traditionele rolpatronen tussen mannen en vrouwen. Een gevaarlijke ontwikkeling, zo meent de paus, 'in strijd met de natuurlijke orde'. De taken van mannen en vrouwen, stelt de leider van de rooms-katholieke kerk, zijn onveranderlijk omdat ze 'door God in de mensen zijn ingeschapen'. "Maar tegenwoordig geldt: niet God schiep de mens als man en vrouw, maar de maatschappij", zegt hij in de gewraakte rede.

Kerkhistoricus Peter Nissen noemt de ophef over de toespraak overdreven. "De hype is ontstaan door een mogelijke interpretatie. Je kunt de tekst op deze manier lezen, maar dan zet je wel een aantal stappen verder dan de paus." Volgens Nissen, die bekendstaat als criticus van de rooms-katholieke kerk, is de gewraakte kerstrede een 'theoretische exercitie over intermenselijke relaties'. "Maar de kwestie-homohuwelijk komt er niet in voor." De uitspraken van de paus bevatten niets nieuws, zegt Nissen. "Dit ligt in de lijn van de traditie van de rooms-katholieke kerk. Ook de voorgangers van de huidige paus vonden dit."

Aan het begin van dit jaar noemde Benedictus het huwelijk tussen man en vrouw 'de kiemcel van de samenleving'. "Beleid dat het gezin ondermijnt, is dan ook een bedreiging voor de menselijke waardigheid en de toekomst van de mensheid", sprak de paus toen. Ook daaruit meenden critici op te maken dat de paus zijn toorn uitstortte over homo's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden