Paus zegt 'dat 2 procent van RK-geestelijken pedofiel is'

Paus Franciscus. Beeld belga
Paus Franciscus.Beeld belga

Paus Franciscus denkt dat 'ongeveer 2 procent' van de geestelijken binnen de rooms-katholieke kerk pedofiel is. Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica in een interview dat vandaag is verschenen.

Paus Franciscus zei de informatie te hebben gekregen van zijn naaste adviseurs. "Onder deze 2 procent zijn priesters, bisschoppen en kardinalen", citeerde La Repubblica de paus. "Anderen, groter in aantal, weten dit ook maar zij zwijgen. Zij straffen wel, maar zonder de reden te geven. Ik vind deze situatie onacceptabel", aldus de kerkleider tegen het Italiaanse dagblad.

De paus zei ook dat kindermisbruik de rooms-katholieke kerk infecteert als de ziekte 'lepra'. Hij beloofde pedofilie binnen de kerk "aan te pakken met de strikte methodes die hier passen", schreef La Repubblica, dat het artikel publiceerde onder de kop: 'Paus: Net als Jezus zal ik een stok gebruiken tegen pedofiele priesters'.

Volgens gegevens van het Vaticaan heeft de rooms-katholieke kerk wereldwijd ruim 414.000 geestelijken in dienst. Onder hen zouden op grond van de schattingen van de medewerkers van de paus dan ruim 8000 pedofielen zijn, ongeveer 1 op de 50. Hoe vaak pedofilie in het algemeen voorkomt is niet precies bekend, maar sommige schattingen spreken van minder dan 5 procent.

Na de publicatie van het interview kwamen er ontkennende geluiden uit Rome. Een woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, zei volgens de BBC dat de paus door La Republicca niet correct is geciteerd. Volgens hem heeft de paus bijvoorbeeld niet gezegd dat er ook kardinalen zijn die pedofiel zijn.

Vorig jaar heeft paus Franciscus de wetten van het Vaticaan tegen kindermisbruik aangescherpt en eerder deze maand vroeg hij de slachtoffers van seksueel misbruik door priesters om vergiffenis, tijdens zijn eerste ontmoeting met hen sinds zijn aantreden in maart 2013.

Veel misbruikslachtoffers zijn boos over wat zij zien als het falen van het Vaticaan om de hogere geestelijken die beschuldigd zijn van het toedekken van het misbruikschandaal, te straffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden