Paus wilde machthebbers Burma niet voor het hoofd stoten

Paus Franciscus geeft een persconferentie aan boord van het vliegtuig dat hem gisteravond terugbracht naar Rome, na een reis van zes dagen naar Burma en buurland Bangladesh.Beeld AFP

Franciscus heeft zaterdag uitgelegd waarom hij tijdens zijn bezoek aan Burma het woord ‘Rohingya’ niet heeft gebruikt voor de vervolgde moslims in dat land. “Ik probeer de dingen stap voor stap te zeggen en naar de antwoorden die ik krijg te luisteren om te zien op de boodschap aankomt. ”

Hij voegde eraan toe dat als hij ‘dat woord’ dinsdag had gezegd tijdens zijn speech in de Burmese hoofdstad, hij ‘de deur zou hebben dichtgegooid’ naar een dialoog met de machthebbers. “Voor mij is het belangrijk dat de boodschap aankomt", benadrukte de paus nog. En dat is volgens hem ook gebeurd.

Franciscus deed zijn uitspraken in het pauselijke vliegtuig op de weg terug naar Rome van zijn eenentwintigste buitenlandse reis. Die bracht hem naast Burma ook naar Bangladesh. 

In dat laatste land gebruikte de paus het R-woord trouwens wel. Dat deed hij tijdens een ontmoeting met Rohingya-moslims tijdens een interreligieuze bijeenkomst in de hoofdstad Dacca. Hij vroeg hun om vergiffenis voor ‘de onverschilligheid van de wereld ‘en zei: “De aanwezigheid van God heet ook ‘Rohingya'.” 

Kritiek

Maar in Burma vermeed de paus dat woord zorgvuldig, wat hem op kritiek kwam te staan van mensenrechtenorganisaties. De paus zei tegen verslaggevers dat hij ‘gezegd heeft wat hij moest zeggen’ in gesprekken met president Aung San Suu Kyi en legerchef Min Aung Hlaing.

Het gesprek met de generaal die verantwoordelijk wordt gehouden voor de verdrijving van ruim 600.000 Rohingya-moslims,  werd op het laatste moment ingelast en ook nog eens op verzoek van Min Aung Hlaing naar voren gehaald. Volgens de paus omdat de generaal naar China moest. 

“Hij wilde met mij praten en dus heb ik hem ontvangen. Ik gooi nooit de deur dicht. Wie met me wil praten is welkom. Praten kan nooit kwaad. Je kunt er alleen maar bij winnen", zei Franciscus. "Het was een mooi gesprek. Ik kan er niets over zeggen, omdat het privé was, maar ik heb de waarheid geen geweld aan gedaan. Ik heb duidelijk gemaakt dat ‘oude wegen’ niet meer begaanbaar zijn tegenwoordig. Het was een goede ontmoeting, beschaafd, zou ik zeggen. En ook hier is de boodschap overgekomen.”

Huilen

De paus benadrukte nog eens dat de hij de pijn van de Rohingya-moslims voelt en dat hij tijdens de ontmoeting met hen in Bangladesh moest huilen. “Ik deed mijn best om het niet te laten zien. Zij moesten ook huilen.”

De pauselijke persconferentie, zaterdagavond in een toestel op weg naar Rome.Beeld AP

Lees ook: Paus spreekt in Burma niet van 'Rohingya'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden