Paus wil rol vrouw als diaken onderzoeken

Paus Franciscus. Beeld Getty
Paus Franciscus.Beeld Getty

Paus Franciscus overweegt een speciale commissie voor vrouwen als diakens op te richten, na overleg met religieuze vrouwelijke leiders. Die functie is nu alleen voorbehouden aan gehuwde mannen.

Redactie

De paus zei dit vandaag bij de ontvangst van negenhonderd vrouwen uit alle werelddelen binnen de rooms-katholieke kerk. De kerkvader wil een studiecommissie aan het werk zetten die moet bekijken of vrouwen als diaken kunnen worden aangesteld. Diakens zijn geen priesters, maar vervullen tal van sociale taken binnen de kerk, bijvoorbeeld bij huwelijken en begrafenissen. Ze worden gewijd en staan in rang onder die van priesters en bisschoppen.

In de rooms-katholieke kerk wordt al langer gesproken over de inwijding van vrouwen als diaken. De katholieke vrouwelijke leiders wezen Franciscus erop dat vrouwen vroeger wel als diakens dienden in de katholieke kerk, schrijft de National Catholic Reporter.

Dat was overigens niet nieuw voor de paus. Hij herinnerde zich een gesprek met 'een wijze professor' over hetzelfde onderwerp. De professor legde hem uit dat de vrouwelijke diakens hielpen met het dopen van andere vrouwen, omdat men bij dit ritueel naakt te water gaat. Volgens voormalige paus Johannes Paulus II (1920-2005) waren vrouwen echter buitengesloten als priesters of diakens in de katholieke kerk. Jezus koos immers geen vrouwen als zijn apostelen.

Obstakels overwinnen
Paus Franciscus, die in het verleden al menig heilig huisje deed wankelen, denkt dat 'het de kerk goed zal doen om te kijken of vrouwen als diakens mogen dienen'. Het initiatief wordt toegejuicht door historica Lucetta Scaraffia, die tevens het vrouwenmagazine van L'Osservatore Romano leidt, de spreekbuis van het Vaticaan. "Als het om vrouwen gaat, dan zet deze paus zich daarvoor met heel zijn hart in om obstakels te overwinnen en tegelijkertijd de curie niet op de tenen te trappen", zegt Scaraffia. "Alle verboden voor vrouwen - ook het verbod te preken - staan niet onomstotelijk vast en kunnen dus worden gewijzigd."

De belangrijkste opening die paus Franciscus volgens Scaraffia geboden heeft, is dat vrouwen het aandurven hem in alle openheid vragen te stellen, omdat ze het zat zijn ook in de toekomst buitengesloten te worden. "En de paus heeft gezegd: jullie hebben gelijk!", aldus Scaraffia.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden