Paus wil dat christenen en moslims de handen ineen slaan

DAKAR, BANJUL (CIC/AFP/DPA) - Paus Johannes Paulus II heeft zaterdag de moslims opgeroepen met christenen samen te werken om zo de de spanningen in de wereld te verminderen.

Christenen en moslims hebben een bijzondere plicht om voor de vrede te werken en samen sociale, nationale en internationale structuren op te bouwen die voorkomen dat spanningen op bloedige conflicten uitlopen, zei de paus zaterdag tot moslimleiders in Senegal.

Volgens de paus zijn moslims en christenen "mensen van de dialoog" en moeten zij zich "oprecht inspannen voor wederzijds begrip" . De paus wees erop dat zo'n goede verstandhouding niet overal voorkomt. "De eerlijkheid gebiedt mij toe te geven dat christenen en moslims zich niet altijd hebben gedragen op een manier die de onmetelijke goedheid van God weerspiegelt. In sommige gebieden in de wereld zijn er nog spanningen tussen onze beide gemeenschappen en zijn christenen slachtoffer van discriminatie" , aldus de paus.

Voor de ontmoeting met de moslimleiders bezocht de paus het 'huis van de slaven' op het Senegalese eiland Goree, dat nu als museum is ingericht. Van daaruit zijn tot het begin van de negentiende eeuw 60 000 Afrikanen als slaaf naar Amerika vervoerd. De paus noemde de slavernij een 'verschrikkelijke dwaling' en bad de Afrikanen om vergeving. Hij bleef minutenlang staan bij de deur waarlangs de slaven naar de haven werden gebracht en vergeleek het slavenhuis met de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De paus sprak er zijn afkeuring over uit dat ook gedoopte christenen aan de "afgrijselijke" slavenhandel hebben deelgenomen. Zij hebben het geloof niet werkelijk doorleefd, maar de meest fundamentele rechten van de gedeporteerde zwarten met voeten getreden, aldus de paus. Hij drong er bij alle gelovigen op aan zich te verzetten tegen "elke, vaak geniepige vorm van moderne slavernij, zoals de georganiseerde prostitutie, die op schandelijke manier gebruik maakt van de armoede van de Derde Wereld" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden