Paus wijst hoofd Zwitserse Garde de deur: te dol op protocol

null Beeld afp
Beeld afp

Het hoofd van de Vaticaanse veiligheidstroepen krijgt gedwongen ontslag. Daniel Anrig van de Zwitserse Garde zit niet op dezelfde golflengte als paus Franciscus.

"De Heilige Vader heeft besloten dat Commandant Daniel Rudolf Anrig op 31 januari het werk neerlegt, als zijn verlengde mandaat afloopt", meldt de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano in een bericht van vier regels. Het dagblad noemt geen reden, maar dat het niet botert tussen hem en de paus is alom bekend. Anrig hecht aan de strenge protocollen van de Garde, terwijl Franciscus wars is van opsmuk en juist veel geeft om menselijk contact.

Dat leidde de afgelopen maanden meermaals tot botsingen. Anrig zag met lede ogen hoe de paus zich vorig jaar in Rio de Janeiro en dit jaar in Israël en de Westelijke Jordaanoever op zijn gemakje door menigten bewoog in een open pausmobiel. Franciscus vond dat hij zo dichter tot het publiek kon komen, Anrig was vooral bang dat de Heilige Vader iets zou overkomen.

Volgens Italiaanse media wekte de paus in oktober de woede van de commandant toen die met een gardist op de foto ging. Een flagrante schending van het protocol, meende Anrig. Ook kwam het naar verluidt tot een botsing toen Franciscus onlangs een gardist aanbod om te gaan zitten. Dat constante kaarsrecht staan was volgens Franciscus nergens voor nodig. Toen Anrig er iets van zei, zou Franciscus fel naar hem hebben uitgehaald.

Uit de school geklapt over pauselijke smaak
Ook opmerkelijk was Anrigs co-auteurschap van een kookboek dat eerder dit jaar verscheen. Dat bevatte de favoriete Argentijnse gerechten van de paus. Anrig diende tussen 2002 en 2006 als politiehoofd in het Zwitserse kanton Glarus. In 2008 stelde paus Benedictus XVI hem aan als commandant. Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend.

Anrigs ontslag lijkt onderdeel van Franciscus' hervormingen van het kerkelijk bestuursapparaat, de Romeinse Curie. Het Vaticaan moet slagvaardiger en minder op zichzelf gericht worden.

De steun voor Franciscus' koers lijkt overigens groter dan velen dachten. In een vorige maand verschenen boek beschrijven Britse journalisten hoe Europese bisschoppen vorig jaar al voor het begin van het conclaaf stevig voor Franciscus lobbyden. De buitenwereld dacht volgens de journalisten onterecht dat er vooraf geen grote kanshebbers waren.

Daniel Anrig. Beeld reuters
Daniel Anrig.Beeld reuters
Daniel Anrig, woensdag tijdens de generale audiëntie op het Sint-Pietersplein. Beeld reuters
Daniel Anrig, woensdag tijdens de generale audiëntie op het Sint-Pietersplein.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden