Paus: wie ben ik om homoseksuelen te veroordelen

Paus Franciscus tijdens de persconferentie aan boord van het pauselijke vliegtuig terug naar Vaticaanstad. Beeld epa

Paus Franciscus zal homoseksuele priesters niet veroordelen, zei hij aan boord van zijn vliegtuig, op weg terug van Brazilië naar Vaticaanstad. Hiermee kiest hij voor een positievere  benadering van homoseksualiteit dan zijn voorganger Benedictus XVI.

Een half jaar geleden sprak paus Benedictus XVI zich in zijn kersttoespraak nog uit tegen homoseksualiteit. Ook al noemde hij homoseksuelen niet letterlijk in zijn toespraak, het was voor iedereen duidelijk op wie hij doelde. Benedictus XVI maakte zich druk om de pogingen in westerse landen om de 'essentie van het menselijk wezen' te vernietigen. Volgens hem werd het gezin in het westen 'tot in de kern bedreigd door pogingen om de traditionele samenstelling van het gezin te veranderen'.

Zijn opvolger Franciscus zegt nu dat homoseksuele geestelijken vergeven moeten worden, en dat hun zonden moeten worden vergeten. Benedictus XVI was nog van mening dat mannen met diepgewortelde homoseksuele gevoelens niet mochten toetreden tot het ambt van priester.

Over homoseksualiteit zei Franciscus verder: "Als iemand homoseksueel is, van goede wil is en de Heer zoekt, wie ben ik dan om te veroordelen?" Hij refereerde aan de catechismus, waarin homoseksualiteit als seksuele oriëntatie niet gezien wordt als zonde, homoseksuele daden wel. Homoseksuelen moeten volgens de paus niet worden gemarginaliseerd, maar worden opgenomen in de maatschappij.

Tijdens de Wereldjongerendagen in Rio sprak de paus zich niet uit over gevoelige thema's als een verbod op het homohuwelijk, abortus en euthanasie. Hij bezocht een sloppenwijk en een afkickkliniek, waarmee hij duidelijk wilde maken dat solidariteit met de mensen in de marge topprioriteit heeft.

Deze grote aandacht voor solidariteit stuitte veel conservatieve bisschoppen tegen de borst. Zij hadden liever gezien dat de paus zich openlijk tegen het homohuwelijk, abortus en euthanasie zou keren. De conservatieven hebben nu hun antwoord. Gezien de breuk met de lijn van Benedictus XVI valt het echter te betwijfelen of conservatieven er blij van zullen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden