Paus welkom in Georgië, maar niet in Griekenland

Paus Johannes Paulus II zal in november een tweedaags bezoek aan Georgië brengen. Dit heeft een Vaticaans diplomaat in de Georgische hoofdstad Tblisi gisteren bekendgemaakt. Het wordt na Roemenië het tweede 'orthodoxe' land dat de paus zal bezoeken.

Na een vierdaags bezoek aan New Delhi komt de paus op 8 november in Georgië aan. Over het programma heeft Georgi Tskitishvili, hoofd van de pauselijke nuntiatuur in Georgië, geen mededelingen gedaan.

De Georgisch-Orthodoxe Kerk had twee termijnen voorgesteld: dit jaar november of pas in 2001. De kerk had het Vaticaan erop gewezen dat de gevechten in het nabijgelegen Dagestan tussen moslimrebellen en het Russische leger aanleiding voor uitstel zou kunnen zijn. Desondanks had het Vaticaan voor de eerste periode gekozen.

Georgië heeft een eigen orthodoxe kerk, die zich in 1990 losmaakte van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Reeds in de eerste eeuw na het begin van de jaartelling kwam Georgië in contact met het christendom. Patriarch Ilja II, hoofd van de Georgisch-Orthodoxe Kerk, heeft dit voorjaar Nederland bezocht.

In mei van dit jaar bracht de paus een bezoek aan Roemenië. Daarbij heeft hij als eerste paus in de geschiedenis met patriarch Teoctist een orthodoxe kerkdienst bijgewoond. Het driedaagse bezoek was de eerste officiële toenadering tussen het westerse en het oosters christendom, dat bij het schisma van 1054 uiteenviel.

Maandag maakte de Grieks-Orthodoxe Kerk bekend dat de paus alleen als staatshoofd Griekenland mag bezoeken, maar niet als hoofd van de rooms-katholieke kerk. De paus wil in het kader van 2000 jaar christendom graag de heilige plaatsen bij Athene bezoeken, zoals de Acropolis waar de apostel Paulus heeft gepredikt.

De Griekse orthodoxen menen dat Rome zich in Oost-Europa schuldig maakt aan proselytisme (zieltjeswinnerij). Om die reden is de paus ook niet in Moskou welkom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden