Paus vraagt gelovigen om anderen te helpen

Reportage Buitengewoon Heilig Jaar in Rome officieel geopend

Even lijkt de Heilige Deur niet mee te geven en dienst te weigeren. Iedereen houdt zijn adem in. Maar na een aantal stevige duwen gaat hij toch open en kan paus Franciscus door de ingang die normaal gesloten is, de Romeinse Sint-Pietersbasiliek binnengaan. Het Heilige Jaar is nu officieel geopend.

Na hem volgt, ondersteund door zijn secretaris, emeritus-paus Benedictus XVI. Hij maakt een broze indruk. Vervolgens trekt een lange processie van geestelijken door de deur met meteen daarachter de Italiaanse president Mattarella en premier Renzi. Miljoenen pelgrims zullen hun voorbeeld het komend jaar volgen.

Een Heilig Jaar is een bijzondere periode waarin boete, bezinning en naastenliefde centraal staan in de katholieke kerk. Er zijn 'gewone' Heilige Jaren die om de vijfentwintig jaar gehouden worden (het laatste was in het jaar 2000) en 'buitengewone' Heilige Jaren, zoals het huidige dat gewijd is aan de barmhartigheid en duurt tot 20 november 2016.

Voordat de paus de Heilige Deur van de Sint-Pieter opent, gaat hij voor in een mis op het plein voor de basiliek. Het regent zacht. "Dit buitengewone Heilige Jaar is in zichzelf een vorm van genade", zegt de paus in zijn preek. Volgens Franciscus gaat barmhartigheid boven oordelen. "En als God oordeelt moet dat gezien worden in het licht van Zijn barmhartigheid."

De paus maakt ook nog eens duidelijk dat hij 8 december niet toevallig gekozen heeft als openingsdatum van het Heilig Jaar. Niet alleen viert de kerk dan het Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria en zijn veel Italianen die dag vrij, ook is het vijftig jaar geleden dat het Tweede Vaticaans Concilie werd afgesloten. Met deze vergadering van alle bisschoppen uit de hele wereld begon een periode van vernieuwing binnen de rooms-katholieke kerk. Franciscus roept op de geest van dit Concilie 'niet te verwaarlozen', open te staan voor de wereld en als een barmhartige Samaritaan anderen te helpen.

Bij de plechtigheid zijn zo'n vijftigduizend gelovigen aanwezig. Ze leven intens mee met wat er gebeurt. Als de paus de Moeder aller Deuren daadwerkelijk opent, breekt er een luid applaus los. Toch zijn er minder mensen dan verwacht. Waarschijnlijk zijn velen afgeschrikt door de dreiging van terreuraanslagen die boven de opening van het Heilig Jaar hangt. De straten rond het Vaticaan zijn afgezet, boven Rome mag niet gevlogen worden en er is een indrukwekkende politiemacht op de been. Iedereen wordt gefouilleerd en alle tassen moeten open. Het heeft Anna Rossi uit het Noord-Italiaanse Brescia niet kunnen tegenhouden. "Ik ben graag gekomen", zegt ze na de plechtigheid. "Als je te veel naar de verhalen op het nieuws luistert, doe je niets meer."

Maar helemaal veilig voelt ze zich ook weer niet. "Gelukkig beschermt híj me." Ze wijst naar de hemel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden