Paus vertrekt naar Zuid-Korea voor bezoek met politiek tintje

Paus Franciscus gaat aan boord van het vliegtuig dat hem naar Zuid-Korea brengt.Beeld belga

Zijn voorganger zette nooit een voet op Aziatische bodem, maar paus Franciscus droomde er als jongen al van om missionaris te worden op het Oosterse continent. Die droom gaat nu voor even in vervulling:  de paus is vandaag vertrokken voor zijn eerste reis naar Azië sinds zijn benoeming in maart vorig jaar. Hij brengt een vijfdaags bezoek aan Zuid-Korea om aandacht te besteden aan katholieke jongeren, de zaligverklaring van 124 Koreaanse martelaren en de verzoening tussen het Noorden en Zuiden.

Het is te hopen dat de 77-jarige Franciscus goed is uitgerust. De komende dagen zal hij maar liefst tien toespraken houden en voorgaan in vier missen. In de Koreaanse stad Taejeon bezoekt hij de Aziatische Jongerendagen, een katholiek festival dat deze week plaatsvindt. Taejeon wordt beschouwd als het hart van het Koreaanse katholicisme omdat er veel martelaren vandaan kwamen die stierven tijdens de christenvervolgingen in de negentiende eeuw. Franciscus wil de katholieke jongeren op het hart drukken om zich niet te laten meeslepen door de materialistische wegwerpcultuur.

Verzoening
Op 15 augustus (Maria Hemelvaart) gaat de paus voor in een eucharistieviering in het stadion van Taejeon. Een andere mis in de kathedraal van Seoel, waar de paus komende maandag voorgaat, kan een politiek tintje krijgen: de verzoening tussen Noord- en Zuid-Korea staat daarin centraal.

De Zuid-Koreaanse aartsbisschop van Seoel, Andrew Yeom Soo-jung, hoopt dat het pausbezoek positieve gevolgen heeft voor de Koreaanse betrekkingen. Wellicht kan 'een groot wonder' de communistische en kapitalistische helft van het schiereiland nader tot elkaar brengen, aldus de aartsbisschop.

Naast het bezoek aan de Aziatische Jongerendagen zal Franciscus 124 Koreanen zalig verklaren die om hun geloof om het leven zijn gebracht. Aan het eind van de achttiende eeuw werd het christendom in Korea verspreid door Koreaanse geleerden die geïnteresseerd waren geraakt in het geloof. Tientallen jaren werden de christenen in Zuid-Korea vervolgd, tot er na een staatsgreep in 1873 godsdienstvrijheid in het land kwam.

Omvangrijke gemeenschap
Voor een Aziatisch land heeft Zuid-Korea een omvangrijke christelijke gemeenschap: 5,4 miljoen van de ruim 52 miljoen Zuid-Koreanen zijn katholiek of protestants. De christelijke kerk kampt echter met dezelfde problemen als het in rap tempo seculariserende Europa. Priesters klagen dat er zoveel druk op Koreaanse jongeren ligt om te presteren op school, dat zij geen tijd meer hebben om naar de kerk te gaan.

In januari gaat Franciscus terug naar Azië om Sri Lanka en de Filippijnen te bezoeken. In het laatste land gaat hij onder meer naar het gebied dat vorig jaar zwaar werd getroffen door de tyfoon Haiyan. Dit bezoek wordt wordt zijn vierde apostolische reis buiten Italië na Brazilië, Israël en het huidige bezoek in Zuid-Korea.

Abonnees lezen donderdag in Trouw een uitgebreide reportage over het katholicisme in Zuid-Korea, dat hard groeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden