Paus verklaart eerste echtpaar heilig
Paus Franciscus heeft vanochtend voor het eerst in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke kerk twee echtelieden tegelijk heilig verklaard. Het gaat om het Franse paar Louis and Zélie Martin. De twee leefden in de 19e eeuw en waren de ouders van de bekende Franse heilige Theresia van Lisieux.
Het echtpaar Martin kreeg negen kinderen, van wie er vier op jonge leeftijd stierven. De vijf anderen, allen meisjes, werden non. De jongste van de vijf was Theresia (toen nog Thérèse) die op 24-jarige leeftijd in 1897 overleed aan tbc. Zij werd in 1925 heilig verklaard en wordt nog steeds op veel plaatsen geëerd voor haar simpele en spirituele leven.
Het echtpaar Martin is heilig verklaard vanwege zijn 'echtelijke en familiale spiritualiteit' aldus het Vaticaan. De ceremonie vond plaats tijdens de bijeenkomst van bisschoppen en kardinalen die in het Vaticaan gaande is.
Theresia van Lisieux
Theresia werd geboren op 2 januari 1873 in Alençon. Op haar tiende werd ze ernstig ziek totdat het Mariabeeld op 13 mei boven haar bed naar haar glimlachte, waarna ze volledig genas. Al op jonge leeftijd voelde ze dat het haar roeping was God te dienen. Ze was uitzonderlijk vroom, maar stond ook bekend om haar wilskracht en gevoel voor humor.
Al op haar vijftiende trad ze toe tot de orde van de Ongeschoeide Karmelietessen in Lisieux in Normandië. Ze vroeg daarvoor paus Leo XIII om een uitzondering. In 1890 deed zij haar professie en in 1893 kreeg zij de zorg over de novicen (de nieuwelingen in proeftijd) toebedeeld. In 1896 werd tuberculose bij haar geconstateerd. Ze stierf op 24-jarige leeftijd aan de ziekte.
In 1895 schreef ze haar autobiografie 'Histoire d'une âme' (Het verhaal van een ziel), waarin ze vertelt hoe de liefde haar roeping werd, en hoe de kleine weg haar spiritualiteit vormde. Het boek werd zeer populair en in meer dan veertig talen vertaald.