Paus treedt in 2001 niet af maar bezoekt Oekraïne

Johannes Paulus II brengt volgend jaar juni een bezoek aan Oekraïne. Dat heeft het Vaticaan gemeld. De aankondiging was bedoeld als reactie op een bericht van het Duitse boulevardblad Bild dat de 80-jarige paus rond de kerst om gezondheidsredenen zou aftreden en zich in Polen in een klooster terugtrekken. Bijzonderheden over de reis ontbreken vooralsnog.

Van onze redactie religie & filosofie

Er werd al langer gespeculeerd dat het hoofd van de rk kerk, die aan de ziekte van Parkinson lijdt, zijn ambt zou neerleggen. En wel na het Jubeljaar dat op 5 januari 2001 afloopt. De woordvoerder van het Vaticaan, Joaquin Navarro-Valls, noemde gisteren deze speculaties ,,geheel ongegrond''.

Eerder had men in Rome de Belgische kardinaal Godfried Danneels al publiekelijk op de vingers getikt. Danneels, die als een van de kandidaten voor de opvolging wordt gezien, schreef kort geleden dat het hem niet zou verbazen als Johannes Paulus II komend jaar zou aftreden.

De laatste paus die vrijwillig voor zijn dood opstapte was Celestinus V in 1294. In 1415 legde Gregorius XII eveneens zijn ambt neer, maar dat gebeurde onder grote externe druk.

In Vaticaanse kringen doen berichten de ronde dat de paus voor zijn staatsbezoek aan Oekraïne- op invitatie van president Lenonid Koetsjma- van plan is in het voorjaar naar Syrië (overgrote meerderheid moslim) en Malta (bijna geheel rk) te reizen.

De bevolking van Oekraine kerkt overwegend orthodox, al heeft de met Rome verbonden Oekraïns-katholieke kerk ook flink wat aanhang. Tussen deze kerk en de Russisch-orthodoxe is al geruime tijd een felle strijd gaande over gebouwen en andere bezittingen die vroeger van de katholieken waren, maar die onder Stalin aan de orthodoxen zijn overgedragen.

Het bezoek van de paus aan Oekraïne zal de toch al niet overdreven hartelijke verhoudingen tussen Rome en het patriarchaat van Moskou eerder verslechteren dan verbeteren. Als gevolg van de gespannen relatie is de paus niet welkom in Rusland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden