Paus tot kardinalen: Zet eigenbelang opzij

EMIEL HAKKENES en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Een dienaar van de kerk moet zijn trots, jaloezie en eigenbelang opzij zetten en in plaats daarvan liefdadigheid in de praktijk brengen. Die boodschap hield paus Franciscus zaterdag voor aan de twintig geestelijken die hij in het Vaticaan tot kardinaal creëerde. Gisteren voegde hij daaraan toe dat het hun taak is om een uitnodigende houding aan te nemen en de mouwen op te stropen in plaats van passief het lijden in de wereld gade te slaan.

Franciscus heeft met de benoeming van de twintig kardinalen de aandacht van de rooms-katholieke kerk duidelijk verlegd naar de ontwikkelingswereld. De nieuwe kardinalen komen voornamelijk uit landen als Ethiopië, Vietnam, Myanmar, Uruguay en Kaapverdië. De jongste nieuwe kardinaal is Soane Patita Paini Mafi (53) uit het Pacifische mini-koninkrijk Tonga. De koning van Tonga, Tupou VI, en zijn vrouw koningin Nanasipau'u waren zaterdag in de Sint-Pieter in Rome aanwezig, omdat het voor het eerst in de geschiedenis is dat Tonga vertegenwoordigd is in het Vaticaanse kardinalencollege.

De strenge woorden die Franciscus tot de nieuwe kardinalen sprak, klinken als een milde echo van de toespraak die hij met kerst hield in het Vaticaan. Toen somde de paus 15 kwalen op, waaronder 'spirituele Alzheimer' en 'roddelterreur', waaraan kardinalen volgens hem soms lijden.

De nieuwe kardinalen mogen met eerder benoemde collega's (mits zij jonger zijn dan 80) tijdens een conclaaf uit hun midden een nieuwe paus kiezen, als Franciscus overlijdt of terugtreedt. De in 2013 teruggetreden paus Benedictus was zaterdag ook in de Sint-Pieter aanwezig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden