Paus tegen bisschoppen: meng je in het publieke debat

null Beeld reuters
Beeld reuters

Neem deel aan publieke discussies, vooral als het gaat over het huwelijk, het gezin of euthanasie. Laat zien welk verschil Christus in je leven kan maken, adviseert paus Franciscus de Nederlandse bisschoppen.

Robin de Wever

Na afloop van hun ontmoeting in Rome gaf hij de bisschoppen maandagmiddag een geschreven toespraak mee. Daarin roept hij ze op de kerk 'aantrekkelijk' maken voor katholieken én buitenstaanders. 'Vraag je telkens af: als mensen ons ontmoeten, als mensen christenen ontmoeten, zien ze dan iets van de goedheid van Christus, van de vreugde die hij geeft?'

Rooms-katholieke geestelijken en gelovigen moeten de boer op en 'aanwezig zijn op plaatsen waar de toekomst wordt bepaald'. Ze moeten 'iedereen doen beseffen: wordt wakker, er is hoop!'. De kerk zou niet moeten groeien door mensen te bekeren, maar door aantrekkelijk te zijn.

'Hoopvol blijven in Nederland is niet makkelijk'
Wat Franciscus tijdens de ontmoeting heeft gezegd is niet bekend. In de brief zegt hij in ieder geval blij te zijn dat Wim Eijk en zijn collega's 'dienstbaar blijven aan Christus en het evangelie', ook al 'zijn de omstandigheden soms zwaar'. Het is niet eenvoudig om hoopvol te blijven in een maatschappij die zo 'sterk geseculariseerd' is als de Nederlandse, vindt hij.

Verder riep hij de bisschoppen op slachtoffers van seksueel misbruik te blijven steunen 'op hun weg naar genezing'. Ook vertelde hij dat hij voor de slachtoffers bidt. De bisschoppen spreken tegenover het ANP van een 'warm en broederlijk gesprek'. Ze zijn 'zeer geïnspireerd'.

Bisschoppen somber maar hoopvol
De ontmoeting, die maandagmiddag plaatsvond, is onderdeel van het zogeheten ad limina-bezoek van de bisschoppen. Later deze week praten ze de congregaties (departementen) van het Vaticaan bij over de stand van zaken in katholiek Nederland. Hun boodschap is somber maar hoopvol: ondanks de flinke krimp zijn er volgens hen nog genoeg gemotiveerde katholieken over.

Critici hoopten dat de paus tijdens de ontmoeting zou beginnen over de bestuursstijl van sommige bisschoppen. Die vinden ze te kil. Een protestgroep reisde afgelopen weekend naar Rome om het Vaticaan op de hoogte te brengen van de 'grote onvrede' over de honderden parochiefusies en kerksluitingen. Franciscus zegt daarover niets in de brief. Het is niet duidelijk of die thema's tijdens het gesprek wel aan bod kwamen.

De volledige toespraak is hier (in het Frans en Italiaans) te lezen.
Kardinaal Eijk kwam na het gesprek opgetogen naar buiten:

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden