Paus tegen Amerikaanse politici: werk toch eens samen

null Beeld getty
Beeld getty

Zet jullie verschillen opzij, kijk elkaar in de ogen, werk samen. Er zijn genoeg problemen die jullie aandacht vragen, stelde paus Franciscus donderdag in het Amerikaanse Congress. Zijn boodschap aan Amerikaanse parlementsleden was duidelijk. Democraten en Republikeinen moeten zich niet langer begraven in hun eigen gelijk.

Robin de Wever

De toespraak was een novum, want nooit eerder sprak een paus beide kamers van het parlement in Washington toe. Dat hij er toch was, is vooral een verdienste van de Republikeinse 'speaker of the house' John Boehner. Die had zich daar jarenlang voor ingespannen. Voor Franciscus was het niet de enige belangrijke toespraak van de dag. Vannacht (Nederlandse tijd) richt hij zich bij de Verenigde Naties in New York tot wereldleiders.

In Washington probeerde Franciscus in zijn beste Engels aan te tonen dat de kerk van Rome zich niet laat indelen langs politieke lijnen. Het leven verdient bescherming, benadrukte hij. Iedere Amerikaanse volksvertegenwoordiger weet wat hij daarmee bedoelt: geen abortus, geen euthanasie.

Ook aan scheidingen en het homohuwelijk refereerde hij - zij het subtiel. Het gezin 'ligt onder vuur als nooit tevoren, van binnenuit en buitenaf'. "Fundamentele relaties staan ter discussie, net als de basis van het huwelijk en het gezin zelf. Ik wil blijven wijzen op het belang en de rijkheid van het gezinsleven." Het leverde van Republikeinse zijde een stevige ovatie op.

'Schaf de doodstraf af'
Tegelijk gooide hij volop koren op de linkse molen van de Democraten. De doodstraf moet echt afgeschaft worden, stelde Franciscus fel. "Ik ben ervan overtuigd dat dit het beste is, omdat ieder leven heilig is, ieder mens begiftigd is met een onvervreemdbare waardigheid en de samenleving alleen maar beter kan worden van de rehabilitatie van veroordeelden."

Over wapenhandel was hij nog uitgesprokener. "Waarom worden dodelijke wapens verkocht aan hen die onbeschrijflijk lijden willen aanrichten?", vroeg hij zich retorisch af. "Helaas is het antwoord - dat weten we natuurlijk allemaal - geld. Geld dat gedrenkt is in bloed, vaak onschuldig bloed. Wij moeten dit probleem temidden van een beschamende stilte aan durven pakken en wapenhandel een halt toeroepen." Ook hier weer applaus, ditmaal uitsluitend van Democraten.

null Beeld afp
Beeld afp

'We waren zelf ooit buitenlanders'
Als het gaat om immigratie, zou Washington volgens Franciscus ook meer voortvarendheid aan de dag moeten leggen. De Zuid-Amerikanen die bij de Mexicaanse grens het land binnenkomen, verdienen wat hem betreft een veel warmer welkom.

"Wij, de mensen van dit continent, zijn niet bang voor buitenlanders, want veel van ons waren ooit zelf buitenlander", stelde Franciscus. "Ik zeg u dit als de zoon van immigranten, wetende dat velen van u ook afstammen van immigranten." Hij wist er de potentiële Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio - een kind van Cubaanse vluchtelingen - tot tranen mee te roeren.

"Op dit continent reizen duizenden mensen noordelijk, in de hoop daar een beter leven te vinden voor zichzelf en hun kinderen", merkte Franciscus op. "Meer kansen. Is dat niet wat we zelf ook willen voor onze kinderen We moeten niet schrikken van de omvang van hun groep, we moeten ze zien als personen. Hen in de ogen kijken en luisteren naar hun verhalen. Proberen zo goed mogelijk iets aan hun situatie te doen."

Politiek is een uiting van de wil om samen te leven, om samen te bouwen aan het algemene belang, besloot hij. "God bless America."

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden