Paus steunt christelijke vluchteling wel

Columnist Sylvain Ephimenco zet in Trouw van 19 mei zijn offensief tegen paus Franciscus voort. Hij beklaagt zich erover dat vooral katholieke christenen de berichten over christenvervolgingen niet zouden volgen en de media evenmin. Het is Ephimenco een doorn in het oog dat de paus openlijk twijfelt aan hoeveel er nog over is van de christelijke identiteit in Europa, gezien vooral het onbarmhartig sluiten van grenzen voor vluchtelingen.

Het idee dat vervolgde christelijke vluchtelingen meer op de katholieke kerk moeten kunnen rekenen dan andere vluchtelingen, staat nergens in de christelijke moraal geschreven. Bovendien hebben ze de aandacht van de paus wel.

"Op dit moment heeft er genocide plaats op de christenen in het Midden-Oosten en in andere delen van de wereld, en die moet onmiddellijk stoppen", aldus paus Franciscus in augustus 2014.

Tijdens zijn bezoek vorig maand aan Lesbos zei Franciscus: "Vandaag de dag kijken we verbijsterd toe hoe in het Midden-Oosten en elders in de wereld veel van onze broeders en zusters worden vervolgd, gemarteld en gedood voor hun geloof in Jezus." Hij voegde er geëmotioneerd aan toe dat we momenteel in een 'Derde Wereldoorlog' zitten.

Naderhand vertelde hij over de diepe indrukken die het bezoek bij hem had achtergelaten: "Ik ontmoette een jonge man, van nog geen veertig jaar, met zijn twee zonen. Hij is een moslim en vertelde me dat hij getrouwd was met een christelijke vrouw. Ze hielden van en respecteerden elkaar. Maar helaas is dit meisje afgeslacht door terroristen, omdat ze weigerde Christus en haar geloof te verloochenen. Zij is een martelares! En de man, hij huilde zoveel."

Geert Wilders

Wat verwacht Ephimenco eigenlijk van een paus? Dat hij vervolgens een requisitoir tegen de islam had gehouden, zoals we dat van Geert Wilders en de zijnen gewend zijn? Had hij christenen moeten oproepen om partij te kiezen in de burgeroorlogen waarin ze klem zitten?

Daarvoor is hun positie niet alleen te complex, christenen worden bovendien geacht de onderscheiding der geesten te praktiseren en niet zomaar iedereen over een kam te scheren, of zich zomaar te gedragen als partijgangers, ook niet van het Westen. De paus gaat ze daarin voorbeeldig voor. Europa mag het eigen geweten onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden