Coronacrisis

Paus steekt wereld hart onder de riem: ‘Verkwist deze moeilijke dagen niet’

Paus Franciscus geeft zijn zegen tijdens zijn wekelijkse audiëntie in het Vaticaan. Het evenement wordt via sociale media gedeeld. Beeld AP
Paus Franciscus geeft zijn zegen tijdens zijn wekelijkse audiëntie in het Vaticaan. Het evenement wordt via sociale media gedeeld.Beeld AP

In deze moeilijke tijd van isolatie en onzekerheid moeten we proberen de waarde van kleine dingen opnieuw te ontdekken. Dat is de boodschap van paus Franciscus in een interview met het Italiaanse dagblad La Repubblica. ‘Kleine gebaren van aandacht die we kunnen bieden aan onze naasten, onze familie, onze vrienden.’

Afgelopen zondag maakte Franciscus een minipelgrimage naar twee Romeinse kerken, waar hij bad bij een door hem zeer vereerde Maria-icoon en een miraculeus kruisbeeld dat al eerder is ingezet om Rome van de pest te bevrijden. “Ik vroeg de Heer om de epidemie te stoppen. Heer, stop het met uw hand. Daar heb ik voor gebeden”, zegt hij tegen La Repubblica.

Ondanks het feit dat openbare bijeenkomsten met de paus zijn afgelast, is Franciscus zeer zichtbaar in deze dagen waarin het coronavirus de wereld in zijn greep houdt. De mis die hij elke ochtend opdraagt in de kapel van zijn woonverblijf Casa Santa Marta in Vaticaanstad, wordt gestreamd. Het zondagse Angelusgebed en de wekelijkse algemene audiëntie vinden ook gewoon doorgang. In aangepaste vorm: vanuit de pauselijke bibliotheek in het Apostolisch Paleis en zonder publiek. Ook deze evenementen worden via de sociale media van het Vaticaan de wereld ingestuurd.

‘Een streling, een knuffel’

En nu is er ook dit interview in de grootste krant van Italië waarin de paus probeert de lezers een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd. “We moeten begrijpen dat in kleine dingen onze schat ligt. Deze gebaren van tederheid, genegenheid en medeleven, zijn minimaal en hebben de neiging om verloren te gaan in de anonimiteit van het dagelijks leven, maar ze zijn desalniettemin beslissend en belangrijk. Bijvoorbeeld, een warme maaltijd, een streling, een knuffel, een telefoontje... Het zijn de details van het dagelijks leven die het leven zinvol maken en die de gemeenschap en communicatie tussen ons tot stand brengen.” Hij voegt eraan toe: “Verkwist deze moeilijke dagen niet.”

Paus Franciscus na zijn wekelijkse audiëntie.  Beeld AP
Paus Franciscus na zijn wekelijkse audiëntie.Beeld AP

Franciscus heeft ten slotte ook nog een boodschap voor niet-gelovigen. “Ze zijn allemaal kinderen van God en worden door Hem bekeken. Ook zij die God nog niet hebben ontmoet, zij die niet de gave van het geloof hebben, kunnen hun weg vinden in de goede dingen waarin zij geloven: zij kunnen kracht vinden in de liefde voor hun kinderen, voor hun gezin, voor hun broers en zussen. Je kunt zeggen: ‘Ik kan niet bidden omdat ik niet geloof’. Maar tegelijkertijd kun je geloven in de liefde van de mensen om je heen, en daar hoop uit putten.”

Lees ook:

Een Dag van Nationaal Gebed: ‘We willen laten zien dat er troost is’

Kerken en christelijke organisaties roepen vandaag uit tot Dag van Nationaal Gebed. ‘Er groeit saamhorigheid.’

Luister naar de Trouw-podcast ‘De Roomse Loper’: Geloof in tijden van corona

In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld. Deze aflevering staat in het teken van de corona-pandemie. Stijn Fens is net terug uit Rome en zit dus in zelfquarantaine. Vandaar dat ditmaal het gesprek tussen de twee podcasters telefonisch is gevoerd - de geluidskwaliteit is niet best, maar de luisteraars krijgen wel te horen hoe het is om door de lege straten van de Eeuwige Stad te lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden