Paus, sta naast de mensen

Süddeutsche Zeitung

Frankfurter Allgemeine

Dat Ratzinger uit Duitsland komt, het land van de reformatie, was tenslotte niet in zijn nadeel, het werkte positief uit. Ratzinger is de contra-reformatie in eigen persoon, niet met vuur en zwaard, maar met de macht van de Geest. De kerk zal één zijn, dat is de boodschap van het conclaaf, tot zegen van stad en wereld.

Boston Globe

Het is onduidelijk hoe de nieuwe paus het kerkbezoek in Europa en de Verenigde Staten zal herstellen. Niemand verwachtte van de kardinalen dat ze stil zouden staan bij het celibaat of de vrouwelijke priester, maar Amerikaanse katholieken zullen op deze vragen blijven hameren en ze verbinden met priestertekorten en sluiting van kerken.

NRC Handelsblad

De reactionaire lijn van Rome wordt met Benedictus XVI voortgezet. In die zin is hij eigenlijk Johannes Paulus III. Maar Ratzinger mist wat Karol Wojtyla in overvloed had: charisma. Uit marketing-oogpunt is hij een miscast. Gelet op het wereldwijde verlies aan marktaandeel van de rooms-katholieke kerk kan deze Benedictus wel eens minder zegen brengen dan nu van hem wordt verwacht.

De Volkskrant

(Het) is enigszins verrassend dat de keuze is gevallen op iemand die bij uitstek een curie-kardinaal is, die weliswaar te boek staat als een erudiet theoloog, maar vrijwel geen pastorale affiniteit heeft met de noden van het dagelijks leven. Als Duits prelaat is hij ook geen logisch inspirator van de minder cerebrale geloofsbeleving in de groeigebieden van de kerk. De kerk van Rome wordt geleid door een oude man, die zonder goddelijke interventie hoogstens een tussenpaus kan zijn.

Nederlands Dagblad

Bij orthodoxe protestanten zal Benedictus XVI waarschijnlijk dezelfde ambivalente waardering oproepen als zijn voorganger: afstand door zijn radicale keuze voor een betonnen 'rooms' dogmatisme en verbondenheid vanwege zijn afwijzing van de totalitaire politieke en ethische aanspraken van een nieuw heidendom. Men mag bidden dat de balans de komende jaren naar het laatste zal kunnen doorslaan.

Reformatorisch Dagblad

Moeten protestanten tot in lengte van dagen blijven verkondigen dat de antichrist de paus is? Nee, de antichrist kan op verschillende momenten zich anders openbaren - hij was al werkzaam in de tijd van de apostelen Paulus en Johannes. Maar het omgekeerde geldt wel: Ook deze paus, die zich stadhouder en plaatsbekleder van Christus noemt en uitdeler van het heil acht, is een manifestatie van de antichrist, de macht die zich keert tegen het levende Kind.

Prensa Libre (Guatemala)

De katholieke kerk blijft op Europa gericht, houdt vast aan haar conservatisme en kiest voor een pausschap dat een voorbereiding is voor een waarschijnlijke, maar op dit moment niet mogelijke verandering, waarbij het roer zal worden overgegeven aan een persoon afkomstig van -en dus vertegenwoordiger van- een ander deel van de wereld. Deze pauskeuze betekent voor Latijns-Amerika wachten op een nieuwe kans.

La Nación (Argentinië)

In het tijdperk van Johannes Paulus II had kardinaal Ratzinger -als leider van de Congregatie voor de geloofsleer- tot taak de traditionele kerkelijke waarden streng te verdedigen. Nu is zijn missie veel breder: hij is de grote roerganger van het schip van de kerk. Als hij zich moet uitspreken over controversiële kwesties -bijvoorbeeld terugkerende thema's als bio-ethiek, anticonceptie, euthanasie of seksualiteit- dan moet hij nu een standpunt bepalen vanuit die positie als hoogste kerkelijk leider, en niet meer vanuit zijn eerdere taak. Hij zal daarbij het evenwicht en de wijsheid moeten tonen van zijn voorganger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden