Paus schrijft in eerste encycliek over liefde

(Novum/AP) - Paus Benedictus XVI besteedt in zijn woensdag verschenen eerste encycliek veel aandacht aan de liefde binnen het christendom. In het 71 pagina's tellende document, met de titel Deus Caritas Est (God is liefde), schrijft hij over Gods liefde voor de mensheid en de noodzaak van liefdadigheid in een onrechtvaardige wereld.

De paus maakt onderscheid tussen de Griekse begrippen 'eros', de liefde tussen de man en de vrouw, en 'agape', onvoorwaardelijke liefde. De twee soorten komen volgens de paus samen in het huwelijk tussen man en vrouw. Hij waarschuwt dat seks zonder onvoorwaardelijke liefde de mens reduceert tot koopwaar. Hij erkent dat het christendom in het verleden vaak vijandig tegenover het lichamelijke heeft gestaan, maar volgens hem is de huidige verheerlijking van het lichaam 'bedrieglijk'.

De naastenliefde of caritas die zich richt op weduwen, zieken en wezen, is volgens Benedictus net zo belangrijk als de viering van de sacramenten en het verspreiden van het evangelie. Maar liefdadigheid is niet bedoeld om mensen te bekeren, schrijft hij. "Liefde is gratis. Ze moet niet worden gebruikt om andere doeleinden te bereiken." Kerkelijke liefdadigheidswerkers moeten worden gedreven door het geloof en door liefde voor God, niet alleen door de wil om de wereld te verbeteren, schrijft hij.

De paus verwerpt de marxistische kritiek dat liefdadigheid een middel van de rijken is om de armen arm te houden. De marxistische oplossing voor het leed van de armen, namelijk de allesomvattende verzorgingsstaat, noemt hij een mislukt experiment, omdat die niet aan iedere menselijke behoefte kan voldoen. Zelfs in de meest rechtvaardige samenlevingen zal naastenliefde nodig blijven, schrijft Benedictus. Hij benadrukt dat de staat verantwoordelijk is voor het creëren van zo'n rechtvaardige samenleving, en niet de kerk, omdat die geen politieke rol speelt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden