Paus schrijft encycliek over het milieu

null Beeld afp
Beeld afp

Paus Franciscus werkt aan een geloofsdocument over de 'ecologie van de mens'. Het wordt de eerste encycliek die volledig door Franciscus geschreven is.

Robin de Wever

De laatst gepubliceerde encycliek was volgens het Vaticaan een 'quatre mains': het was goeddeels geschreven door paus Benedictus XVI en werd na diens terugtreding afgemaakt door Franciscus. Lumen Fidei, zoals het werk heette, bevatte grondige betogen over de hedendaagse betekenis van het geloof.

Welke Franciscus over het milieu wil gaan verkondigen, is niet bekend. Volgens het Vaticaan verkeert het schrijfproces momenteel in de beginfase. Een vriend van vertelde vorig jaar aan journalisten dat de paus zou wil gaan schrijven over de 'plundering' van bodemschatten en de wegwerpmaatschappij.

Vorig jaar vroeg hij tijdens zijn intronisatie (bevestiging) 'iedereen die verantwoordelijk is voor economische, politieke en sociale kwesties' en 'alle mensen van goede wil' om 'beschermers van de Schepping' te zijn, en 'Gods plan met de natuur' te beschermen. In november leek hij ook een politiek statement te maken. Hij poseerde toen met een anti-schaliegas-shirt dat hij cadeau had gekregen.¿

Van alle pauselijke publicaties is de encycliek het meest gezaghebbend. De encycliek geniet geen formeel gezag, maar veel katholieken kennen er wel grote waarde aan toe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden