Paus schaamt zich voor gedrag priesters

Paus Benedictus XVI tijdens zijn bezoek aan de kathedraal van Westminster. (AFP) Beeld
Paus Benedictus XVI tijdens zijn bezoek aan de kathedraal van Westminster. (AFP)

Paus Benedictus XVI schaamt zich diep voor het 'onbeschrijflijke' seksueel misbruik van kinderen door katholieke priesters. Hij hoopt dat de deemoedigheid van de kerk de slachtoffers kan helpen bij de verwerking, zei hij zaterdag in zijn preek tijdens een mis in de kathedraal van Westminster.

Ook hoopt de paus dat de kerk haar boetvaardigheid kan gebruiken om zich van de 'zonden' van haar priesters te bevrijden en haar toewijding aan het opvoeden van de jeugd kan hernieuwen.

De paus begon de voorlaatste dag van zijn bezoek aan Groot-Brittannië met een ontmoeting met premier David Cameron, vicepremier Nick Clegg en oppositieleider Harriet Harman. Vrijdagavond sprak hij in Westminster Hall vertegenwoordigers van de Britse politieke, financiële en culturele elite toe. Hij zei dat religie een stem moet krijgen in het publieke beleid en dat christenen in publieke functies moet worden toegestaan dat zij hun geloofsovertuiging volgen.

Vijf straatvegers en een zesde persoon die vrijdag op grond van de terrorismewet werden opgepakt, zaten zaterdag nog steeds vast. Volgens de politie worden zij verdacht van 'opdracht geven tot, dan wel voorbereiden van of aanzetten tot terroristische daden'. Het Vaticaan zegt dat het bezoekschema van de paus niet wordt aangepast

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden