Paus in Japan

Paus roept in Japan op tot kernwapenvrije wereld

Paus Franciscus in Nagasaki.Beeld Getty Images

Paus Franciscus heeft zondag in de Japanse stad Nagasaki, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een zware nucleaire aanval plaatsvond, opgeroepen om een einde te maken aan kernwapens.

,,Deze plek maakt ons diep bewust van de pijn en de verschrikkingen die wij, mensen, elkaar kunnen toebrengen’’, verklaarde de 82-jarige Franciscus in het Atomic Bomb Hypocenter Park in Nagasaki. Bij de Amerikaanse aanval in 1945 kwamen 74.000 mensen om het leven. Drie dagen ervoor was al een eerste atoombom gedropt op de stad Hiroshima. Daarbij kwamen 140.000 mensen om het leven. Vlak voor zijn toespraak eerde de paus de slachtoffers van die Amerikaanse aanvallen.

,,Hier in deze stad, die getuige was van de catastrofale humanitaire en ecologische gevolgen van een nucleaire aanval, zullen onze pogingen om ons uit te spreken tegen de wapenwedloop nooit genoeg zijn’’, zo sprak de paus. ,,De diepste menselijke verlangens zijn veiligheid, vrede en stabiliteit. Het bezit van nucleaire en andere massavernietigingswapens is niet het antwoord op deze wens; ze lijken het juist te dwarsbomen.”

Verdrag ondertekend

Het Vaticaan was een van de eerste die het verdrag rond het verbod op kernwapens ondertekende en ratificeerde, dat in juli 2017 door 122 landen werd aangenomen. Dat is nog niet van kracht omdat het geratificeerd moet zijn door 150 landen. Japan is een van de landen die dat niet deed. De regering onder leiding van premier Shinzo Abe weigert dat te doen omdat het land onder de ‘nucleaire paraplu’ van de VS valt.

,,Overtuigd als ik ben dat een wereld zonder kernwapens mogelijk en noodzakelijk is, vraag ik politieke leiders niet te vergeten dat deze wapens ons niet kunnen beschermen tegen de huidige bedreigingen voor de nationale en internationale veiligheid”, verklaarde Franciscus.

De paus, die zaterdag aan een vierdaagse tour door Japan begon, zal in een sportstadion in Nagasaki een mis bijwonen, waarna hij naar Hiroshima vliegt. ,,Ik bid voor de overlevenden van de atoombommen die nog steeds lijden door de wonden van de tragedie’’, zei de paus zaterdag tijdens een vergadering met de bisschoppen in de ambassade van het Vaticaan in Tokio.

Maandag zal Franciscus een onderhoud hebben met keizer Naruhito en eerste minister Shinzo Abe in Tokio. Ook staat een ontmoeting met slachtoffers van de aardbeving, tsunami en nucleaire ramp van 2011 in het noordoosten van Japan op de agenda.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden