Paus praat met Sociëteit Pius X

De paus opent de dialoog met de Sociëteit van de heilige Pius X, van Holocaustontkenner bisschop Williamson. Doel: eenheid van de kerk.

Van onze redactie religie & filosofie

Het Vaticaan is gisteren gesprekken begonnen met de ultra-conservatieve Sociëteit van de heilige Pius X.

Doel is de terugkeer van deze in de jaren tachtig geëxcommuniceerde groep in de moederkerk.

Zeven maanden geleden wekte paus Benedictus XVI opschudding door de opheffing van de excommunicatie van een van de voormannen van de Sociëteit, de Britse broederschaps-bisschop Richard Williamson. Een dag later zei Williamson tegen de Zweedse tv dat wetenschappelijk bewijs sterk tegen de stelling pleitte dat in de Tweede Wereldoorlog met opzet zes miljoen Joden zijn vergast.

Het Vaticaan zei dat het niet op de hoogte was geweest van de opvattingen van Williamson over de Jodenmoord. De paus beëindigde tegelijkertijd de excommunicatie van nog drie bisschoppen, eveneens leden van de Sociëteit.

Williamson en zijn drie collega’s waren in 1988 tot priester gewijd door de ultraconservatieve aartsbisschop Marcel Lefèbvre. Dat gebeurde tegen het uitdrukkelijke verbod van de toenmalige paus Johannes Paulus II, die Lefèbvre en de vier bisschoppen excommuniceerde. Overigens had Lefèbvre, die in 1991 overleed, zelf een onberispelijk oorlogsverleden. Zijn vader werd in 1944 door de nazi’s geëxecuteerd wegens spionage voor de geallieerden en het organiseren van vluchtnetwerken voor Joden en neergehaalde Britse piloten.

De huidige paus werkte al in de jaren tachtig als kardinaal aan een verzoening met Lefèbvre.

Lefèbvre was een van de voorbereiders van het tweede Vaticaanse concilie, maar moest weinig hebben van de vernieuwingen die daaruit voortkwamen. Hij verdedigde de oude Latijnse mis tegen de nieuwe liturgie en was een fel voorstander van missie onder Joden en moslims. Ook was hij tegen de toenadering tot andere godsdiensten. Hij waarschuwde in 1989 tegen de islamisering van Frankrijk, die volgens hem de Fransen tot slaven zou maken.

Al die kwesties zullen in de nu begonnen gesprekken centraal staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden